filteri close
Objavljeno: 06.12.2023. Image source: Foto: Pixabay/Kallis_4seconds
300x600

U vreme posta mnogo češće spremamo ribu. Poslušajte ovih nekoliko saveta za ukusno i zdravo spremanje ribe.

Za pripremu ribe su vam potrebne određene veštine i iskustvo. Ovi saveti će vam pomoći da razrešite nedoumice ako ih imate.

  1. Kada je u pitanju smrznuta riba svi znamo da je pre pripreme neophodno da se ona postepeno otopi da mi seodmrzla. Ukoliko nemate dovoljno vremena da je odmrznete jer taj proces nešto duže traje, ovaj postupak ćete ubrzati ukoliko ribu stavite u vrećicu od polietilena, krajeve zavežete i stavite je u toplu vodu.
  2. Postoje vrste riba koje su veoma ukusne, ali ponekad izbegavamo da ih pripremamo i jednemo samo zato što imaju previše sitnih koščica. Ipak one se mogu lako odstraniti ukoliko nabavite travu koja se zove kiseljak. Stavite punu šaku ove trave u vodu u kojoj se riba kuva. Ona neće izmeniti ukus ribe, a sve te sitne koščice nestaće jednostavno kao da su se otopile.
  3. Da vam riba prilikom procesa čišćenja ne bi klizila u rukama, prste umočite u kuhinjsku so.
  4. Da bi vam se prilikom pohovanja ribe mrvice od prezli bolje zalepile za ribu potrebo je da u umućeno jaje dodate par kapi ulja.
  5. Da biste prilikom pohovanja ribe izbegli da vam se stvara pena u ulju, u tiganj stavite nekoliko listova zelene salate.
  6. U slučaju da treba da pržite ribu, a baš u tom momentu ste ostali bez brašna, trenutak pre nego da je spustite u tiganj umočite ribu u pivo. Tako će riba biti hrskava i ukusna.
  7. Ribu u toku prženja ne smete često prevrtati, jer u tom slučaju nećete dobiti hrskavu koricu, a i vrlo je verovatno da će vam se riba raspasti. Protresite tiganj i ukoliko vam riba klizi  po tiganju to znači da je idealan trenutak da se prevrne. 


Nauka podseća: riba u ishrani smanjuje rizik od demencije