filteri close
Objavljeno: 28.11.2019. Image source: Wow_Pho/Pixabay
300x600

Od davnina su poznate brojne zdravstvene blagodeti koje riba ima u ljudskoj ishrani.

Nedavno sprovedeno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Journal of Nutrition, pokazuje da povećanje unosa ribe može umanjiti rizik od demencije. 

Da li starenje nužno vodi u demenciju?

Istraživači su pošli od hipoteze da blagotvorno dejstvo koje riba ima na neurološko i kognitivno zdravlje ljudi može biti u vezi i sa prevencijom demencije.

Kako bi proverili ovu hipotezu, istraživači u Japanu analizirali su zdravstveno stanje i prehrambene navike učesnika starijih od 65 godina.

Studija je pokazala da su učesnici koji su imali veći unos ribe imali smanjeni rizik od razvoja demencije.

Dobar san „ispira” mozak od toksina

Na osnovu dobijenih rezultata, istraživači su čak izračunali meru potencijalnog smanjenja rizika od demencije do koga bi moglo doći ukoliko bi se povećao unos ribe u ishrani stanovništva.

Zaključci su da bi se u svetu na ovaj način moglo sprečiti čak 2,6 miliona slučajeva demencije kod zdravih starijih osoba bez invaliditeta.

Mnogo je pretpostavki, ali nauka ima poslednju reč – šta ZAISTA utiče na zdravlje srca i mozga