filteri close
Objavljeno: 05.11.2019. Image source: Claudio_Scott/Pixabay
300x600

Istraživači sa Univerziteta u Bostonu otkrili su da faze dubokog sna daju priliku mozgu da se očisti od potencijalno toksičnih supstanci.

Naime, pokazalo se da tokom dubokog sna aktivnost nervnih ćelija omogućava da se moždana tečnost ritmički kreće ka mozgu i izlazi iz njega, što iz mozga ispire otpadne metaboličke proizvode.

Ovi proizvodi uključuju i beta-amiloid - protein čije se nakupljanje u mozgu dovodi u vezu sa demencijom.

Ovo ne znači nužno da bi dubok san mogao da spreči ili ublaži demenciju i slične bolesti, ali ukazuje na to da je kvalitet sna povezan sa većim rizikom od različitih hroničnih bolesti, srčanih bolesti, demencije, kao i depresije.

Da li pravilno spavate?

Istraživači su od ranije znali da moždane tečnost, ili likvor, pomaže u uklanjanju metaboličkih nusprodukata iz mozga, kao i da se ovaj proces pojačano odvija tokom sna. Ipak, želeli su da dobiju odgovore na dodana potpitanja.

Tim stručnjaka regrutovao je 11 zdravih odraslih osoba za istraživanje sna koristeći neinvazivne tehnike: naprednu magnetnu rezonancu za praćenje protoka tečnosti u mozgu i elektroencefalograme za merenje električne aktivnosti u ćelijama mozga. 

Tokom REM faze sna disanje i otkucaji srca su relativno veći, a ljudi često imaju živopisne snove. Ne-REM faza spavanja jeste faza dubokog sna ili sporih talasa. Tokom tih faza dolazi do usporavanja aktivnosti moždanih ćelija, brzine otkucaja srca i protoka krvi, a istraživanje je otkrilo da dubok san može pomoći konsolidaciji memorije i omogućiti mozgu da se oporavi od svakodnevnih aktivnosti.     

Ako se budite oznojeni, ovo može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema

Kada su učesnici studije bili u dubokom snu, svaki impuls u aktivnosti sporog talasa u mozgu praćen je oscilacijama protoka krvi i volumena, što je omogućilo moždanoj tečnosti da uđe u šupljine u centralnom mozgu.

Likovor se kretao u velikim, pulsirajućim talasima koji su registrovani samo tokom dubokog sna.

Reč nauke: Dužina spavanja ukazuje na rizik od smrti