filteri close
Objavljeno: 01.07.2021. Image source: Foto: Pixabay/StockSnap
300x600

Leto je vreme kad se dijareja učestalije javlja. Zato, nije loše da pri ruci imate uputstva o načinu ishrane za vreme trajanja dijareje (proliva).

Dok bolest traje, sve vreme treba uzimati dosta tečnosti, odmarati se i posvetiti posebnu pažnju higijeni ruku.

Dok traje dijareja, uzimajte:

  • vodu, crni čaj, čaj od nane ili šipka, bez šećera,
  • bistre supe iz kesice,
  • prepečeni hleb, dvopek, bareni pirinač.

Tečnost uzimajte često i po malo, na svakih 3-5 minuta po jednu kašiku.

Kad dijareja prestane, dodajte:

  • kiselo mleko,
  • limunadu,
  • pečene jabuke, banane, 
  • slani ili slatki keks bez preliva,
  • bareni krompir i šargarepu,
  • belance tvrdo kuvanog jajeta,
  • pileće, teleće meso, kuvanu belu ribu, piletinu i teletinu na žaru ili u foliji,
  • posnu supu od mesa i povrća, čorbu od povrća.

Kad stolica postane normalna, nekoliko dana izbegavajte hranu koja se teško vari: kupus, grašak, pasulj, sirovo neoljušteno voće, a onda postepeno počnite sa prelaskom na uobičajeni način ishrane. 

10 SAVETA kako da sprečite TROVANJE hranom