filteri close
Objavljeno: 27.08.2020. Image source: Foto: Pixabay/difisher
300x600

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da smanjite rizik od trovanja hranom kod kuće.

Perite ruke

Operite ruke temeljito sapunom i vodom (toplom ili hladnom) i osušite ih kako pre rukovanja hranom, tako i posle rukovanja sa sirovom hranom - uključujući meso, ribu, jaja i povrće – ili posle dodirivanja kante, odlaska u toalet, istresanja nosa ili dodirivanja životinja (uključujući kućne ljubimce). 

Operite radne površine

Operite radne ploče pre i nakon pripremanja hrane, posebno nakon što ih je dodirnulo sirovo meso, sirova jaja, riba i povrće. Ne morate koristiti antibakterijske sprejeve: topla voda sa sapunom je sasvim dovoljna.

Redovno perite kuhinjske krpe

Redovno perite krpe i ostavite ih da se osuše pre nego što ih ponovo upotrebite. Prljave, vlažne krpe savršeno su mesto za širenje mikroba.

Koristite daske za sečenje

Za pripremu sirove hrane, poput mesa i ribe, koristite posebnu dasku za sečenje. Time se izbegava kontaminiranje gotovih namirnica štetnim bakterijama koje mogu biti prisutne u sirovoj hrani pre nego što su skuvane.

Držite sirovo meso odvojeno

Posebno je važno držati sirovo meso daleko od gotovih namirnica, poput salata, voća i hleba. To je zato što se ove namirnice neće kuvati pre nego što ih pojedete, tako da bilo koja bakterija koja dođe na hranu iz sirovog mesa neće biti ubijena.

Skladištite sirovo meso na donjoj polici

Uvek prekrijte sirovo meso i čuvajte ga na donjoj polici frižidera gde ne može da dodirne ili kaplje na drugu hranu.

Temeljno kuvajte hranu 

Pazite da se živinsko meso, svinjetina, hamburgeri, kobasice i ćevapi potpuno termički obrade i da unutra nema ružičastog mesa. Ne perite sirovo meso (uključujući piletinu i ćuretinu) pre kuvanja, jer to može proširiti bakterije po vašoj kuhinji.

Zamrzavanjem sirove piletine smanjuje se nivo bakterija kampilobaktera, ali ne uklanja ih u potpunosti. Najsigurniji način za ubijanje svih tragova kampilobaktera je temeljno kuvanje piletine.

Držite frižider na adekvatnoj temperaturi

Zadržite temperaturu u frižideru ispod 5 ° C. To sprečava rast i razmnožavanje štetnih mikroba.

Izbegavajte prepunjavanje frižidera - ako je previše napunjen, vazduh ne može pravilno da cirkuliše, što može uticati na ukupnu temperaturu.

Ostatke od hrane brzo ohladite

Ako ste skuvali hranu koju nećete jesti odmah, ohladite je što je brže moguće (u roku od 90 minuta) i čuvajte je u frižideru ili zamrzivaču. Koristite ostatke iz frižidera u peridou od dva dana.

Poštujte rok upotrebe namernica

Ne jedite hranu kojoj istekao rok upotrebe, čak i ako izgleda dobro i miriše. Datumi upotrebe zasnivaju se na naučnim testovima koji pokazuju kako se brzo mogu razviti štetne bakterije u zapakovanoj hrani.