filteri close
Objavljeno: 14.05.2024. Image source: Pixabay/guvo59
300x600

Bol u donjem delu leđa može imati različite uzroke, uključujući:

  1. Povrede mišića i ligamenata: Naprezanje ili povrede mišića i ligamenata u donjem delu leđa mogu dovesti do bola. To se može dogoditi usled naglog pokreta, dizanja teških tereta ili neprirodnog položaja tela.
  2. Degenerativne promene kičmenog stuba: Degenerativne promene u kičmenom stubu, kao što su osteoartritis ili degenerativni diskus, mogu uzrokovati bol u donjem delu leđa. Ovo se često javlja sa starenjem.
  3. Hernirani disk: Hernirani disk nastaje kada se unutrašnji gelasti materijal diska izboči između kičmenih pršljenova, pritiskajući okolne nerve i uzrokujući bol.
  4. Bolesti kičme: Razne bolesti kičme, poput spondilartroze, spinalne stenoze ili ankilozirajućeg spondilitisa, mogu uzrokovati bol u donjem delu leđa.
  5. Povrede: Povrede kao što su frakture pršljenova, modrice ili iščašenja takođe mogu izazvati bol u donjem delu leđa.
  6. Nepravilan položaj tela: Dugotrajno sedenje ili stajanje u nepravilnom položaju može izazvati bol u donjem delu leđa.
  7. Sistemski poremećaji: Ponekad, bol u donjem delu leđa može biti simptom sistemskih poremećaja poput infekcija, tumora, ginekoloških problema ili bolesti bubrega.

Važno je da se posavetujete sa lekarom radi tačne dijagnoze i tretmana ako bol u donjem delu leđa postane uporna ili teška.

Diskus hernija je pošast savremenog doba

Saveti:

-Odmor: Ako je bol blaga, možda će biti dovoljno da se odmorite i izbegavate aktivnosti koje pogoršavaju bol.

-Hladni oblozi(led pakovanja, ledene obloge) može pomoći u ublažavanju bola. Isprobaj obe opcije i vidi koja ti više odgovara. Važno: iako često nam se čini da utopljavanje pomaže, ukoliko je upaljen neki nerv, toplota može da pogorša stvar

-Vežbanje: Lagane vežbe istezanja i jačanja leđnih mišića mogu pomoći u olakšavanju bola i sprečavanju njegovog ponovnog pojavljivanja. Međutim, izbegavajte vežbe koje pogoršavaju bol i konsultujte se sa ili fizioterapeutom ako niste sigurni kako pravilno izvoditi vežbe.

-Masaža: Blaga masaža može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju napetosti koja uzrokuje bol.

-Konzumiranje lekova protiv bolova: Ako je bol jaka, možete uzeti lekove protiv bolova. Za korišćenje lekova, najbolje je konsultovati se sa lekarom.

-Poseta lekaru: Ako bol u donjem delu leđa traje duže vreme ili je veoma jaka, važno je da se obratiš lekaru. On može dijagnostikovati uzrok bola i preporučiti odgovarajući tretman.

-Fizikalna terapija : Ako se bol u donjem delu leđa često javlja ili je veoma jaka, konsultacija sa lekarom je ključna kako bi se utvrdio uzrok i primenio odgovarajući tretman. Ostvarite do 30% popusta za fizikalnu terapiju OVDE.