filteri close
Objavljeno: 06.01.2025. Image source: Pixabay/VugarAhmadov
300x600

Božićna česnica je tradicionalni hleb koji se priprema za  pravoslavni Božić. Njena posebnost leži u tome što se u testo stavlja simboličan novčić, za koji se veruje da donosi sreću onome ko ga pronađe u svom delu česnice. Evo osnovnog recepta i običaja vezanih za pripremu česnice:

Sastojci

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 250 ml tople vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kvasac (sveži ili suvi, po izboru)
  • 3 kašike ulja (ili otopljenog maslaca)
  • 1 novčić (dobro opran i umotan u aluminijumsku foliju)

Priprema

  1. Priprema testa: U toploj vodi rastvorite kvasac sa šećerom i ostavite 10 minuta da se aktivira. Dodajte brašno, so i ulje, pa zamesite glatko testo. Ostavite ga da naraste oko 1 sat.
  2. Dodavanje novčića: Kada testo naraste, premesite ga i oblikujte u okruglu veknu. Ubacite pripremljen novčić i blago umesite da se sakrije.
  3. Pečenje: Stavite testo u nauljen pleh ili obložen papirom za pečenje. Po želji, ukrasite testo čvorovima, pletenicama ili drugim simbolima. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
  4. Serviranje: Česnica se lomi rukama (ne seče nožem), i to tako da svaki član porodice dobije svoj deo. Pronađena novčića označava sreću i blagostanje u narednoj godini.

Simbolika

Pored novčića, u nekim krajevima se u česnicu stavljaju i drugi simboli, poput zrna pšenice (za obilje) ili komadića grančica (za zdravlje).

Sindrom Božićnog srca: Fatalna zamka prazničnog veselja