filteri close
Objavljeno: 13.04.2020. Image source: geralt/Pixabay
300x600

Umereno pozitivne vesti stižu iz sveta

Širom sveta zabeleženo je više od 1.860.000 slučajeva obolelih od koronavirusa. Preminulo je više od 115.000 ljudi, dok se 434.000 oporavilo.

Najviše slučajeva ima SAD, više od 560.000 obolelih, a potom slede Španija s preko 169.000 slučajeva, Italija s više od 156.000 slučajeva, dok su nakon njih Francuska s preko 132.000 slučajeva i Nemačka s preko 127.000 slučajeva.

U Venetu, jednom od najteže pogođenih regija koronavirusom u Italiji, od utorka će biti ukinuta pojedina ograničenja slobode kretanja.

Novi pravilnik omogućava otvaranje pijaca pod određenim uslovima i dozvoljava građanima da se bave fizičkom aktivnošću na udaljenosti do 200 metara od kuće.

Međutim, pravilnikom se predviđa obavezno nošenje zaštitnih maski i generalno pokrivanje lica van kuće, a ne samo u supermarketima ili u javnom prevozu, kao što je do sada bio slučaj.

Srbija protiv korone: Veliki skok broja zaraženih. Obolelo 140 štićenika Gerontološkog centra u Nišu

U Bugarskoj je u protekla 24 časa potvrđeno još devet slučajeva koronavirusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 685.

Preminula je još jedna osoba, pa je ukupan broj umrlih 32.

Oko 10.000 radnika u slovenačkim kompanijama, trgovini i uslužnim delatnostima ponovo počinje da radi, nakon višenedeljne zabrane zbog epidemije koronavirusa.

Rad će ponovo pokrenuti i "Gorenje Hisense" i "Adria Mobil", proizvođač kamp-prikolica i kuća za odmor.

Prema vladinoj uredbi, mogu da rade i automehaničari, vulkanizeri, veća gradilišta, kao i prodavnice građevinskog materijala i bele tehnike.

Prema vladinim podacima, broj novih slučajeva zaraze koronavirusom pada, pa je od 554 testiranih u nedelju samo sedam bilo pozitivno. Ukupno zaraženih je 1.212, umrlih 55 i izlečenih 152.

Ovo je kompletan spisak KOVID ambulanti na teritoriji Beograda

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će on, a ne guverneri saveznih država, odlučiti kada će ponovo biti pokrenuta ekonomija u zemlji.

"To je odluka predsednika", naglasio je Tramp i rekao da će odluka uskoro biti doneta.

Tramp je dodao da, zajedno sa članovima svoje administracije, blisko sarađuje s guvernerima po tom pitanju i poručio da će se ta saradnja nastaviti.

Njujork u opasnosti da ostane bez briseva za Kovid-19

Grad Njujork je u opasnosti da ostane bez briseva za testove na Kovid-19 i trebalo bi da testira samo hospitalizovane pacijente, saopštila je gradska zdravstvena služba u dopisu zdravstvenim radnicima.

Dok zaliha briseva i dalje opada, postoji realna mogućnost da bolnice u potpunosti ostanu bez njih.

U ovom trenutku podsećaju se pružaoci usluga da testiraju samo hospitalizovane pacijente, kako bi se sačuvali resursi koji su potrebni za dijagnostifikovanje i odgovarajuć tretman pacijenata sa težim oboljenjima, stoji u dopisu.

U Britanija broj žrtava koronavirusa u bolnicama u manjem padu

Broj preminulih od koronavirusa u bolnicama Velikoj Britaniji porastao je u poslednja 24 sata za 717 i sada je ukupan broj žrtava 11.329.

Broj žrtava manji je u odnosu na prethodni dan, kada ih je zabeleženo 737. Ove brojke, međutim, ne uključuju one koji su preminuli u domovima za stare ili u kućama.

Ministarstvo je navelo da su zaražene još 4.342 osobe, tako de je ukupan broj slučajeva porastao na 88.621.

COVID-19: Ko je prioritet za testiranje u Srbiji?

Severna Makedonija za Uskrs u karantinu od petka popodne do utorka

Vlada Severne Makedonije odlučila je da za Uskrs "policijski čas" počne u petak 17. aprila u 16.00 sati i traje do utorka 21. aprila u 05.00.

Uz to se od četvrta u 16.00 do utorka u 5.00 "zabranjuje kretanje na svim izletničkim mestima, u parkovima i u šumama na teritoriji cele države".

Oko polovinu žrtava koronavirusa u pet evropskih zemalja čine korisnici staračkih domova, pokazuju podaci britanskih profesora iz Londonske škole ekonomije.

Kako se precizira u izveštaju profesora iz Londona, zasnovanom na "različitim zvaničnim izvorima", između 42 odsto i 57 odsto smrtnih slučajeva u Italiji, Španiji, Francuskoj, Irskoj i Belgiji zabeleženo je u staračkim domovima.

Britanski akademici upozoravaju da je potrebno uložiti podjednake napore u borbi protiv virusa u staračkim domovima, kao i u zdravstvenim službama.