filteri close
Objavljeno: 23.11.2023. Image source: Foto: Pixabay/libellule789
300x600

Doc. dr Vuk Marušić, specijalista epidemiologije odgovara na pitanje da li je HPV vakcina bezbedna i da li izaziva neželjene efekte

Da li je HPV vакcinа bеzbеdnа?

Svaka vakcina koja je u primeni pre puštanja u promet i primenu, prolazi neophodno i temeljno višegodišnje testiranje imunogenosti, toksičnosti, bezbednosti, od strane odgovarajućih regulatornih tela. Tek nakon odobrenja tih regulatornih tela, vakcine se mogu primenivati u populaciji. U Srbiji, glavno regulatorno telo, je Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), čiju kontrolu i testiranje prolazi svaka vakcina pre puštanja u promet u našoj zemlji i u našoj populaciji. Od uvođenja HPV vakcina 2006. godine, preko 500 miliona doza je dato ljudima u svetu. Do sada uz kontinuirano praćenje bezbednost, efektivnosti i potencijalnih propratnih rekacija i neželjenih efekata, nisu zabeleženi ozbiljni problemi po pitanju bezbednosti HPV vakcina. Nakon brojnih sprovedenih studija u svetu, nepobitno je da ne postoje dokazi da je HPV vakcina nebezbedna.

 Којi su nеžеljеni еfекti nакоn primеnе HPV vакcinе i коliко čеstо sе јаvljајu?

 Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji primaju ovaj lek.

Pоznаtо је dа pri primеni HPV vакcinе mоžе dоći dо pојаvе nекih blаgih dо umеrеnih nеžеljеnih rеакciја. Оnе nе trајu dugо i оbičnо prоlаzе spоntаnо.

Neželjena dejstva koja su navedena su vrlo česti i česti propratni simptomi vakcinacije i definišu se i kao propratni efekti (engl. side effects), koji ne ugrožavaju život osobe koja je vakcinu primila i samoograničavajući su (prolaze za nekoliko dana bez posledica).

Kako HPV infekcija utiče na trudnoću?

Mоžе li vакcinа izаzivаti каrcinоm?

Ne, vakcina protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima, ni na koji način ne može izazvati infekciju, niti karcinom. Kao što je navođeno, stvorena je od L1 proteina kapsida virusa, koji je prečišćen proteinski molekul koji je neinfektivan i netoksičan.

 Može li vакcinа mоžе izаzvаti prоblеmе u vеzi sа plоdnоšću?

Ne može. Do sada ni jedna veza i mogućnost HPV vakcine i neplodnosti (infertiliteta) nije zapažena i registrovana.

Kome je namenjena HPV vakcina i zašto se preporučuje i dečacima?