filteri close
Objavljeno: 06.11.2023. Image source: Foto: Medik/Toc
300x600

Коme je namenjena HPV vакcina?

Vakcina protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima preporučuje se svoj deci (i devojčicama i dečacima) od navršenih 9 godine, a posebno deci sedmih razreda osnovnih škola, tokom sprovođenja sistematskog pregleda.

Takođe, vakcina se preporučuje i tinejdžerima koji vakcinu protiv oboljenja izvazvanih humanism papiloma virusima (HPV-ima), nisu ranije primili.

Preporučeno je da ovu vakcinu prime i mlade žene do 26. godine starosti i mladi muškarci do 21. godine starosti. Vakcinu je bitno dati pre stupanja u prvi seksualni odnos.

Vakcina protiv oboljenja izazvanih HPV-ima je preporučena i mogu je primiti i osobe starosti 27-45 godina, uz konsultaciju sa svojim lekarom. Za osobe navedenog uzrasta preporučena je vakcinacija, zbog specifičnih navika i ponašanja, ili medicinskih faktora rizika za nastanak infekcije ili bolesti izazvane HPV-ima. Navedena populacija uključuje biseksualne osobe, muškarce koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, transorijentisane osobe i sve osobe sa oslabljenim imunim sistemom.

HPV vakcina se može dati ženama koje doje ili se spremaju do doje.

Savetuje se da se vakcina odloži do završetka trudnoće (ako ne postoji ni jedan dokaz da vakcina bilo kako utiče na plod, niti na reproduktivnu sposobnost majke)

5 činjenica o HPV vakcini: Kako ona menja naše zdravlje na bolje


Zаštо sе vакcinа prеpоručuје u tако mlаdоm živоtnоm dоbu (uzrаstu)?

Vakcinacija protiv oboljenja izazvanih HPV-ima se preporučuje pre stupanja u prve seksualne odnose. Čak i pri prvom seksulanom odnosu, osoba može biti izložena nekom od tipova HPV-a i inficirati se. To znači da ako se vakciniše nakon toga, neće biti zaštićena protiv tog ili tih tipova virusa kojima je već bila izložena i/ili inficirana.

 Dа li је vакcinа еfektivna i u slučајu каdа je osoba već imala sекsuаlnе оdnоsе?

Ako je osoba već imala seksualne odnose, postoji mogućnost da je bila izložena (došla u kontakt) sa nekim od tipova HPV-a. Čak i tada osoba može da primi vakcinu protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusom. U tom slučaju, osoba neće biti zaštićena protiv tih tipova sa kojima je već došla u kontakt i/ili bila inficirana, te će vakcina u tad dati samo delimučnu zaštitu. Osoba svakako ne mora biti izložena svim tipovima virusa protiv kojih vakcina pruža zaštitu, ako je bila izložena nekom tipu od onih protiv kojih vacina štiti, neće biti zaštićena protiv tih tipova.

 Da li devojke i žene treba da budu podvrgnute skiningu (pregledu) na rak grlića materice pre vakcinacije?

Ne. Ni za devojke ni za žene nije potrebno da bude urađen test na HPV, niti PAPA test (Papanikolau test – specifična vrsta brisa grlića materice, skrining metoda na rak grlića materice), da bi se ustanovilo da li mogu da prime vakcinu protiv bolesti izazvanih HPV-ima.

 Dа li i dеčаci trеbа dа primе HPV vакcinu i zašto?

Da, svakako. Ako su i dečaci vakcinisani, to će prvo smanjiti njihovu mogućnost za zaražavanje HPV-om, a zatim i smanjiti mogućnost prenosa infekcije na njihove partnerke ili partnere. Takođe, ova vakcina štiti od inficiranja vrstama humanih papiloma virusa koji izazivaju karcinome usne duplje, ždrela, penisa i anusa. Pored navedenog, vakcina prevenira i inficiranje tipovima HPV-a koji dovode do stvaranja kožnih i sluzokožnih (polnih) bradavica – kondiloma.

Saznajte sve o HPV virusu i zašto je važna vakcinacija