filteri close
Objavljeno: 24.10.2023. Image source: Foto: Pixabay/regencygirl123
300x600

Doktorka odgovara na pitanja: šta je HPV, koje sve zdravstvene probleme izaziva, kako se širi, kako možemo da izbegnemo infekciju.

Šta je HPV?

Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) je najčešća polno prenosiva infekcija. HPV virus vodeći je uzročnik raka grlića materice. Postoji mnogo različitih tipova HPV-a. Neke vrste mogu izazvati zdravstvene probleme, uključujući genitalne bradavice i rak. Ali postoje vakcine koje mogu sprečiti pojavu ovih zdravstvenih problema. HPV je drugačiji virus od HIV-a i HSV-a (herpesa).

Smatra se da svaka treća ili četvrta osoba ima HPV infekciju, koja može biti bez simptoma ili se može ispoljiti promenama na polnim organima.

Kako se HPV širi?

HPV možete dobiti ako imate vaginalni, analni ili oralni seksualni odnos sa nekim ko ima virus. Najčešće se širi tokom vaginalnog ili analnog seksa. Takođe se širi bliskim dodirom kože na kožu tokom seksa. Osoba sa HPV-om može preneti infekciju nekome čak i kada nema znakova ili simptoma.

Ako ste seksualno aktivni, možete dobiti HPV, čak i ako ste imali seks sa samo jednom osobom. Takođe možete razviti simptome godinama nakon seksualnog odnosa sa nekim ko ima infekciju. Zbog toga je teško znati kada ste ga prvi put dobili.

Godinu dana vakcinacije: HPV vakcinu primilo samo 26.000 dečaka i devojčica

Da li HPV izaziva zdravstvene probleme?

U većini slučajeva (9 od 10), HPV nestaje sam u roku od dve godine bez zdravstvenih problema. Ali kada HPV ne nestane, može izazvati zdravstvene probleme poput polnih bradavica i raka.

Polne bradavice se obično pojavljuju kao mala kvrga ili grupa kvržica u genitalnoj oblasti. Mogu biti male ili velike, podignute ili ravne, ili u obliku karfiola. Zdravstveni radnik obično može da dijagnostikuje bradavice gledajući predeo polnih organa.

Da li HPV izaziva rak?

HPV može izazvati rak grlića materice i druge vrste raka, uključujući rak vulve, vagine, penisa ili anusa. Takođe može izazvati rak u zadnjem delu grla (nazvan orofaringealni rak), koji može da zahvati i bazu jezika i krajnike.

Ne postoji način da se zna ko će razviti rak ili druge zdravstvene probleme od HPV-a. Ljudi sa slabim imunološkim sistemom (uključujući i one sa HIV-om) mogu biti manje sposobni da se bore protiv HPV virusa i veća je verovatnoća da će razviti zdravstvene probleme kao posledicu infekcije.

Kako mogu da izbegnem HPV i zdravstvene probleme koji on može da izazove?

Možete učiniti nekoliko stvari da smanjite šanse za dobijanje HPV-a.

Vakcinišite se. HPV vakcina je bezbedna i efikasna.

Preventivni pregledi : Rutinski skrining za žene starosti od 25 do 64 godina je besplatan i može sprečiti rak grlića materice. Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice obavlja se jednostavnim Papanikolau testom.

U toku kratkog i bezbolnog ginekološkog pregleda sa površne grlića materice uzima se bris koji se potom šalje u laboratoriju, gde se analizira pod mikroskopom u potrazi za ćelijama koje su izmenjene (abnormalne). Pregled se nikada ne obavlja u vreme menstruacije. Dva dana pre pregleda ne treba imati seksualne odnose i ne treba koristiti nikakve vaginalne tablete. Papanikolau test se najpre radi dve godine zaredom, a nakon toga,  ako su prethodna dva rezultata bila normalna, na svake tri godine.

Osim PAPA testa, HPV virus može da se detektuje i PCR metodom. Kod žena se kao uzorak uzima bris grlića materice, a kod muškaraca bris uretre. Vreme izdavanja rezultata je 2-3 dana od dana dolaska u laboratoriju.

Ako ste seksualno aktivni:

• Koristite kondome na pravi način svaki put kada imate seksualni odnos. Ovo može smanjiti vaše šanse da dobijete HPV. Ali HPV može inficirati područja koja kondom ne pokriva. Dakle, kondomi možda neće u potpunosti zaštititi od HPV-a; i

• Budite u vezi sa jednim partnerom – ili upražnjavajte seksulane odnose samo sa nekim ko ima odnose samo sa vama.


Autor teksta: Doc. dr Maja Stošić