filteri close
Objavljeno: 01.11.2023. Image source: Pexels/Medik
300x600

Nije namenjena samo najmlađima i nije samo za žene

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) jedan je od najefikasnijih načina da se zaštiti od različitih zdravstvenih komplikacija povezanih s ovim virusom.

HPV vakcina je pouzdan i efikasan način zaštite od brojnih zdravstvenih problema koje HPV može izazvati, a koji prevazilaze samo rak grlića materice, što je bolest zbog koje se ova vakcina najčešće pominje.

Posavetujte se sa svojim lekarom o HPV vakcinaciji, a mi vam donosimo 5 dobrih razloga za HPV vakcinaciju:

1. Smanjuje rizik od raka grlića materice

HPV je vodeći uzrok raka grlića materice. Vakcinacija protiv HPV-a drastično smanjuje šanse za razvoj ove vrste raka. Ženama pruža dodatni sloj zaštite koji je posebno važan u kombinaciji sa redovnim PAPA testovima.

Saznajte sve o HPV virusu i zašto je važna vakcinacija

2. Efikasna je u prevenciji drugih vrsta raka

Osim raka grlića materice, HPV vakcina štiti i od drugih vrsta raka koje HPV može izazvati. To uključuje rak anusa, grla i penisa. Jednom rečju, ova vakcina pruža širok spektar onkološke zaštite.

3. Štiti od genitalnih bradavica

HPV nije samo povezan s rakom, već i s genitalnim bradavicama. Ove bradavice su ne samo estetski problem, već mogu izazvati nelagodnosti i komplikacije. HPV vakcina efikasno smanjuje rizik od njihovog razvoja.

Nekada se smatrao kancerom starijih žena, ali sve više mladih oboleva

4. Pogodna je za oba pola

Iako se često misli da je HPV vakcina samo za žene, ona je preporučljiva i za muškarce. Kada oba pola prime vakcinu, efekat "imunološkog stada" dodatno smanjuje širenje virusa u populaciji.

5. Daje dugoročnu zaštitu

Najnovija istraživanja pokazuju da HPV vakcina pruža dugoročnu zaštitu. Neki podaci ukazuju na to da efikasnost vakcine traje najmanje deset godina, a potencijalno i duže.