filteri close
Objavljeno: 06.12.2023. Image source: Foto: Pixabay/ Peggy_Marco
300x600

Pušenje nargile je sve popularnije i svi oni koji posećuju egzotične nargila barovem, sigurno su se barem jednom zapitali da li je i koliko nargila štetna za pluća

Pojedini tvrde da je nargila čista vodena para, neki da je jednako štetna kao cigarete, dok treći smatraju da je pet do sedam puta štetnija od duvanskog dima. Da ne biste razmišljali šta je od tri ponuđena pravi odgovor, u nastavku vam pružamo sve što je potrebno da znate.

Nargila, orijentalna lula, ili šiša, kako je mnogi zovu, vodi poreklo iz Indije, a princip izrade je do danas ostao potpuno isti. Ono što je karakteristično za svaku lulu su sitni detalji koji su pravljeni sa velikom pažnjom, i koji joj daju orijentalni duh.

Pušenje izaziva demenciju?

U nargilama dim od duvana prolazi kroz vodu, zbog čega se čini manje oštrim, pa onaj ko ga konzumira unosi u svoja pluća daleko veću količinu i dublje ga udiše nego prilikom običnog pušenja. 

Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije, sat vremena konzumiranja nargile jednako je 100 – 200 popušenih cigareta. Ova brojka zavisi od načina pušenja nargile, uvlačenja dima i dužine zadržavanja u prostoriji gde se nargila konzumira.

Zbog rezultata tih istraživanja, savet lekara je da vodite računa o količini i učestalosti korišćenja nargile, jer je prekomerno pušenje nargile štetno.

Vejpovanje udvostručuje rizik od problema sa plućima kod tinejdžera: studija