filteri close
Objavljeno: 18.08.2023. Image source: Foto: Pixabay/haiberliu
300x600

Tinejdžeri koji koriste e-cigarete imaju dvostruko veće šanse da dobiju probleme sa plućima kao što su piskanje, kratak dah ili bronhitis, u poređenju sa onima koji ne koriste te uređaje, prema novoj studiji.

Poznato je da elektronske cigarete sadrže arome i hemijska jedinjenja koja mogu oštetiti pluća, a procenjuje se da ih koristi 14% mladih u SAD. Rezultirajuća studija uključivala je timove sa Državnog univerziteta u Ohaju, Univerziteta Južne Kalifornije i Univerziteta Severne Karoline u Čepel Hilu.

„Ova studija doprinosi novim dokazima iz ljudskih i toksikoloških studija da e-cigarete izazivaju respiratorne simptome koji zahtevaju razmatranje u regulisanju e-cigareta“, zaključili su istraživači.

SAD je 2019. podigla minimalnu starosnu granicu za kupovinu duvanskih proizvoda sa 18 na 21 godinu.

Anketa je bila o sledećim simptomima: piskanje, znaci bronhitisa i kratak dah. Zviždanje je definisano kao prijavljivanje zviždanja ili zviždanja u grudima u prethodnih 12 meseci. Bronhitis je definisan kao prijavljivanje svakodnevnog kašlja tokom 3 meseca uzastopno, ili dijagnoze bronhitisa u prethodnih 12 meseci, ili zagušenja ili sluzi koji nisu povezani sa prehladom. Kratkoća daha se smatrala stanjem ako je neko rekao da ga muči nedostatak daha kada se žuri po ravnom terenu ili se penje uz blago brdo.

Istraživači su otkrili da su simptomi povezani sa upotrebom e-cigareta bez obzira na to da li su ljudi u studiji takođe prijavili izloženost pasivnom pušenju ili upotrebu drugih duvanskih proizvoda ili marihuane.

"Zabrana pušenja je čista diskriminacija!" Ugostitelji digli glas!