filteri close
Objavljeno: 14.03.2023. Image source: Pexels
300x600

Zakon bi predvideo potpunu zabranu pušenja u zatvorenom. Njima se to ne sviđa

Predlog o potpunoj zabrani pušenja u zatvorenomjedna je od vodećih tema u Srbiji trenutno. Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić  predložila je da se to sprovede i da se kontroliše, pogotovo ugostiteljski objekti.

Ona je predložila i kazne koje bi išle do milion dinara.

Iako je to u Evropi i Severnoj Americi, pa i mnogim zemljama Azije, uobičajena praksa, u Srbiji je to teško zamislivo. Po tom pitanju se oglasio i Mladen Stojanović, osnivač Udruženja ugostitelja Srbije.

On je u razgovoru za MONDO otkrio svoje stavove i preneo stavove celog udruženja.

"Kada sam to prvi put čuo, ostao sam zatečen, verujte mi. Ugostitelji su na udaru još iz ranijih perioda, uvek smo prvi na tom udaru i nosimo najveći teret svih ovih godina. Što se tiče zabrane, mislim da apsolutno nema nikakvog smisla, osim onog dela koji podržavamo a to je zdravlje nacije. To je ono što podržavamo, ali na zdravlje nacije ne može da utiče grupa, već samo jedan pojedinac koji je odgovoran za sebe. U vezi sa tim, smatram da je ta odluka potpuno besmislena i mislim da će nepovoljno uticati na ugostitelje, da će se obim posla dosta smanjiti, da će se pazari umanjiti, da ćemo se suočiti sa još većim problemom. Mi smo već sada u velikom deficitu sa radnom snagom tako da bi ova zabrana još više doprinela odlivu mozgova i velikom problematikom što se tiče radne snage", započeo je Mladen.

3 stvari koje dokazano skraćuju život - sve su prisutne kod nas

Ugostitelji prema njegovim rečima "ne mogu ništa ako država odluči da podrži ovaj predlog". Mladen je izneo svoje mišljenje i o visini kazne.

"Ljudi su ionako u velikim finansijskim problemima i ta odluka ništa dobro ne može da donese. S obzirom da je ta odluka zasad kao predlog, vrlo nam je jasno da ako država stane iza toga, mi protiv toga ne možemo ništa. Što se tiče kazne, to nijedan ugostitelj ne može da izdrži, verujte", dodaje Mladen.

Na pitanje da li bilo možda "fer" da se kažnjava i lokal i pušač koji ne koristi pravila, Mladen to komentariše kao prostorom u kojem može da dođe do "diskriminacije". To bi bila nepravda u vidu "zašto ja, a neko drugi ne".

"Tu dolazi do diskriminacije, ‘zašto ja, a neko drugi ne‘. Ta neka podela nam ništa dobro ne može doneti. Koga treba kazniti? U našem društvu uvek se nađe neka ‘rupa‘ koja glasi ‘ja nisam mogao ovo, ja nisam mogao ono, samo što sam ušao, samo što sam izašao‘, i tako dalje. Tih sitnih pravnih začkoljica će uvek biti tu, da se neko izvuče, ili da neko nekoga poznaje. Potrebna je vrlo jasna i dobra potpora da se napravi ako bi se taj zakon doneo. Šta bi predviđao, ko je sa tima obuhvaćen? Inspekcijski nadzor takođe, kako bi se on sprovodio? U maloj sredini, većoj, pa noćni klub gde je puno i čovek jedva uđe, ko bi tu mogao da sprovede bilo koju odluku ili zabranu? To je apsolutno nemoguće. Verujte da nije moguće. Noćni klub je prepun, čovek se jedva pokrene, pa ko će tu sprovesti kontrolu?", kaže Mladen.

Zašto sve više žena dobija karcinom pluća?

Model u kojem bi pušenje bilo dozvoljeno u kafićima, noćnim klubovima i barovima, a da se u restoranima u potpunosti zabrani, bi predstavljao "malo razumljiviji predlog". Mladen se na to nadovezuje rečima "kako ćemo se izboriti sa direktnom podelom".

"To bi bio malo razumljiviji predlog, ali u suštini, kako ćemo izvršiti direktnu podelu? Šta ćemo sa brazerijama, šta ćemo sa picerijama, šta ćemo sa fast fudovima? Opet imamo podelu gde ćemo ljude ograničiti. Ja nisam klasičan restoran, ja sam fast fud. Šta ćemo sa mestima gde je branč? Dosta informacija se provlači, a ništa konkretno nije navedeno. Da bi se to sprovelo, potrebno je da se vrlo jasno i precizno da se definiše šta i kako. Mi smo jako snalažljiv narod i uvek ćemo naći neko rešenje", naveo je Mladen.

Potom je nastavio da iznosi svoje argumente, ali iz ugla radnika. Pojasnio je šta bi to tačno značilo za sve ugostitelje.

"Šta ćemo sa strane radnika? Moramo im obezbediti pauze za cigarete, moramo im obezbediti prostorije. Šta ćemo onda kada je zima, velika većina konzumira cigarete, a to nam iziskuje povećanje radne snage koju mi nemamo. Tu ima velikih problema pre samog uvođenja tog zakona, imamo mnogo veće probleme kojima se moramo baviti", ističe Mladen.

Pušenje izaziva demenciju?

U inostranstvu je zabranjeno pušenje u zatvorenim prostorijama. U nekim zemljama Evropske unije opala je poseta lokalima zbog Zakona zabrane pušenja u prvom periodu, da bi se posle nekoliko meseci to iznivelisalo i vratilo na staro. Mladen smatra da bi taj proces u Srbiji trajao godinama.

"Mi smo takva nacija da smo u vrhu Evrope po konzumiranju cigareta. Znate i našu kafe kulturu koja je na jako zavidnom nivou znanja i konzumacije kafe. Ko konzumira kafu bez cigareta?", pita Mladen uz osmeh i nastavlja: "Taj scenario, ili model, koji bi možda mogao da se primeni, bi trajao više godina. Ne bi to trajalo samo par meseci nego bi to trajalo godinama".

Izvor: Medik, Mondo