filteri close
Objavljeno: 13.03.2023. Image source: Unsplash
300x600

Ministarka bi sutra uvela zabranu - "brukamo se kao narod"

Potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima – to je predlog koji je iznela ministarka zdravlja Srbije, dr Danica Grujičić i koji je još jednom uzburkao javnost.

Zabrana je predviđena novim nacrtom zakona, što znači da bismo uskoro mogli da očekujemo javnu raspravu, a da bi zakon bio usvojen mora da prođe Vladu i parlament.

I u prošlosti su postojale slične inicijative koje nisu zaživele, a iz Ministarstva zdravlja za Euronews Srbija poručuju da je glavni cilj zaštita zdravlja stanovništva i da je novi predlog rađen u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

3 stvari koje dokazano skraćuju život - sve su prisutne kod nas

U kojoj fazi je zakon i da li će ovog puta da prođu izmene?

U Srbiji skoro 32 odsto stanovnika puši, što svrstava našu zemlju u evropski vrh po broju pušača. Najveći broj njih je u starosnoj dobi od 45 do 54 godine (41,3 odsto). Svakodnevno puši 27,1 odsto stanovništva starosti 15 godina i više, dok 15,8 odsto svakodnevno puši 20 i više cigareta na dan, pokazuju poslednji rezultati Istraživanja zdravlja.

Šta se postiže zabranom pušenja u zatvorenom?

Kada je prošli put menjan zakon, stavke koje se tiču pušenja u zatvorenom prostoru nisu bile prihvaćene, ali epidemiološkinja sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Ana Jovićević napominje da neke druge jesu i da se situacija promenila.

Zašto sve više žena dobija karcinom pluća?

Zabranjeno je pušenje u velikom broju državnim institucija, u zdravstvenim institucijama, prosvetnim ustanovama.

"Napravljen je fantastičan pomak. Sećamo se kako je to izgledalo ranije. Sada je trenutak i za ugostiteljstvo", poručila je. 

Ističe da je na delu epidemija pušenja, a da je Srbija, nažalost, pri vrhu te epidemije jer je pri vrhu kada je reč o broju pušača među evropskim zemljama.

Sama ministarka je potpuno jasna:

"Sutra bih uvela potpunu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru. Zakon je završen, sada ide na zakonodavstvo da se uskladi sa ostalim zakonima i da se vidi da li neke članove treba menjati", istakla je ministarka zdravlja dr Danica Grujičić, a prenosi N1.

Posledice duvanskog dima se prenose s kolena na koleno

"Ono što je važno je kaznena politika, koja mora da bude dobro sprovođena, odnosno inspekcije moraju ići u kontrolu. Jer ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi. Ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti", naglasila je ministarka zdravlja.

Grujičić je napomenula da zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorima ne zavisi samo od nje, objašnjavajući da svaki zakon ide na uvid svim ministarstvima i da "nekad neko ima nekakvu primedbu, a nekad ne".

Ova zemlja želi da potpuno iskoreni nikotin kod mladih

"Mislim da zaista više ne treba kao zemlja i kao narod da se brukamo zbog pušenja u zatvorenom prostoru jer, zaboga, to je sad neko veliko zadovoljstvo koga ne možemo da se odreknemo. Nema nikakvih problema, tu je ćebe, grejalica, a bašte su leti otvorene svuda, pa neka puše do mile volje ako hoće. A da ne govorim da treba misliti na karcinom pluća koji je u Srbiji u porastu, jer je dokazano da 95 odsto obolelih od tog tumora čine pušači ili oni koji su bili dugogodišnji pušači", zaključila je Grujičić, dodajući da elektronske cigarete nisu ništa manje opasne od običnih i da bi njihov uvoz zabranila "koliko sutra".

Predlog o potpunoj zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima postoji, ali nije došao na dnevni red za usvajanje, niti ima mišljenje Ministarstva zdravlja i drugih ministarstava. Tu je i predlog izmene zakona da se dodaju još i sportski terene i autobuska stajališta. Predlog je poslat Ministarstvu zdravlja, ali je na tome i ostalo za sada.

Izvor: Euronews, N1, Medik