filteri close
Objavljeno: 14.10.2022. Image source: Kruscha/Pixabay
300x600

Ovo posebno važi za očeve i one koji se spremaju da postanu očevi

Deca mnogo verovatnije mogu da razviju astmu ako je njihov otac bio izložen duvanskom dimu dok je odrastao, pokazalo je novo istraživanje. Taj rizik je naravno veći ukoliko je i otac sam bio pušač.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu "European Respiratori Journal", pruža dodatne dokaze o mogućem postojanju "transgeneracijskog efekta" u kojem pušenje može oštetiti zdravlje ljudi rođenih čak dve generacije kasnije.

"Otkrili smo da se rizik od nealergijske astme kod dece povećava za 59 odsto ako su njihovi očevi bili izloženi duvanskom dimu u detinjstvu, u poređenju sa decom čiji očevi nisu bili izloženi", ističe se u studiji, a prenosi Gardijan.

Jedan od autora Jiančeng Liu tim ističe da je rizik bio 72 odsto kod dece čiji su i očevi bili pušači. Studiju je sproveo tim istraživača iz Australije, Britanije i Šri Lanke.

Dr Din Buj drugi koautor, rekao je: "Naši nalazi pokazuju kako šteta uzrokovana pušenjem može uticati ne samo na pušače već i na njihovu decu i unuke".

S obzirom na njihove zaključke, muškarci bi trebalo da pokušaju da izbegnu pušenje ako je ikako moguće, kako bi smanjili rizik od uticaja na zdravlje sopstvene dece.

"Ovo istraživanje je zaista šokantno, pokazujući da negativni efekti pušenja mogu trajati generacijama. Činjenica da deca rođena danas imaju 59 odsto povećan rizik od razvoja astme ako je njihov otac bio izložen pasivnom pušenju kao dete pokazuje ogroman uticaj pušenja na zdravlje drugih ljudi", rekao je Džon Foster, menadžer zdravstvene politike u "Asthma + Lung UK".

U istraživanju je učestvovalo 1.689 očeva sa svojim potomcima. Naši nalazi sugerišu da kada su dečaci pasivno izloženi duvanskom dimu svojih roditelja pre navršenih 15 godina, njihovi potomci imaju povećan rizik od nealergijske astme u detinjstvu, ali ne i od alergijske astme, objašnjava naučni tim.

Profesor Džonatan Grig, predsednik odbora za kontrolu duvana Evropskog respiratornog društva, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da je ovo istraživanje samo još jedan dokaz o štetnim efektima pušenja.

Dr Buj dodaje da su epigenetske promene izazvane pušenjem - modifikacije gena u kojima nečija DNK sekvenca nije promenjena - bile najverovatniji razlog za značajno povećan rizik od astme.

"Epigenetske promene mogu biti uzrokovane izloženošću okolini, kao što je pušenje, i mogu biti nasledne narednim generacijama. Konkretno, kada je dečak izložen duvanskom dimu, to može izazvati epigenetske promene u njegovim zametnim ćelijama, a to su ćelije koje proizvode spermu", objasnio je koautor studije. Kasnije te promene, kako dodaje, nasleđuju i njegova deca.

Izvor: Medik, Euronews