filteri close
Objavljeno: 10.12.2020. Image source: Unsplash/Danylo Suprun

Poljupci nisu samo razmena nežnosti i emocija

Poljubac služi za razmenu strasti i nežnosti, ali to mu nije jedina uloga. Prema naučnim istraživanjima, dok se ljubimo istovremeno razmenjujemo informacije kojih nismo ni svesni.

Naše moždane ćelije zatim izvode zaključke, koji mogu odlučiti sudbinu daljeg odnosa između partnera. Ukoliko želite da otkrijete šta sve poljubac može da otkrije o vezi, ostanite sa nama i u nastavku teksta.

Istraživači sa Univeriziteta Oksford, detaljno su ispitivali tajne koje kriju poljupci i došli do rezultata da žene bolje umeju da prepoznaju koji partner je pravi za njih nakon ljubljenja.

Kako godine utiču na seksualnost žena i muškaraca?

One su probirljivije i pridaju mu veći značaj. Kako i ne, kada nam ovaj vid nežnosti otkriva šta neko voli, zatim kakvog je zdravlja, i naposletku, koliko je pouzdana osoba. Pored toga, dame žele da pronađu partnera na duže staze, posebno ukoliko planiraju rođenje deteta.

Pročitajte dalje, jer vas čekaju još neke interesantne informacije.

Dok se ljube, partneri razmenjuju uljanu supstancu koja se naziva sebum, a proizvode je žlezde. Do toga dolazi tako što dodirujemo kožu oko i unutar usta. Sebum sadrži feromone, koji nam daju dragocene informacije o drugoj osobi. Rečju, on otkriva šta par ima zajedničko.

Vrlo prost (ne i lak) način na koji možete ojačati brak i vezu

Dalje, ova supstanca krije da li je partner dovoljno zdrav i sposoban za stvarenje porodice. Naravno, proces procenjivanja se odvija nesvesno, ali i te kako utiče na našu odluku.

Čak 60 procenata ispitanika izjasnilo se da je izgubilo interesovanje za potencijalnu vezu, nakon lošeg prvog poljupca. Ljubljenje može probuditi privlačnost, ali ukoliko nije onako dobro kako smo očekivali, i odbojnost.

Nauka kaže: Žene u ozbiljnim vezama imaju bolji seks, ALI!

Poljubac ojačava odnos dvoje ljudi koji se vole, jer podstiče lučenje oksitocina, poznatog kao hormon ljubavi. Pored ovog hormona, luči se i seratonin, koji podiže raspoloženje, zbližava par i stvara poverenje. Sa druge strane, rad kortizola, hormona stresa je minimalan.

Verovatno ćete razmišljati o svemu ovome naredni put kada budete razmenjivali poljupce sa partnerom. To nije samo vid zabave i intimnosti, već temelj zdrave i jake veze.