filteri close
Objavljeno: 09.11.2019. Image source: Pixabay/Виктория Бородинова
300x600

Zvuči logično da je seks bolji kad ima i emocija, ali postoji tu i jedan dodatak...

Žene koje su u posvećenim i ozbiljnim vezama imaju bolja seksualna iskustva u poređenju sa „kombinacijama“, zaključak je studije objavljene u Žurnalu seksualnog istraživanja. Ali, postoji ovde i važan izuzetak ovog trenda: žene koje su otvorenije ka kratkotrajnim, usputnim seksualnim iskustvima dostižu slične nivoe orgazama i seksualnog zadovoljstva kako u ozbiljnim vezama, tako i u kratkoročnim seksualnim susretima.

„Zainteresovala sam se za ovu temu jer je ženski orgazam vrlo složen i na njega može da utiče širok spektar faktora, uključujući i fizičke i mentalne i faktore okruženja“, rekla je autorka studije Val Wongsomboon sa Univerziteta Floride.

„Osim toga, dobro je poznato da žene doživljavaju orgazam ređe nego muškarci, zbog čega postoji i izraz ’orgazmički jaz’. Mnogi istraživači su se koncentrisali na orgazmički jaz između muškaraca i žena, ali ja sam shvatila da postoji razlika i među ženama. Neke doživljavaju orgazme redovno ili u većini slučajeva, dok neke retko imaju orgazme ili, pak, nikad. Na sve ovo jako utiče kontekst. Zato sam počela da ispitujem razliku među ženama i nadam se da će nam to pomoći da bolje razumemo ženske seksualne funkcije i zadovoljstvo uopšte“, objasnila je ona.

Potvrđeno: kada žele seks, i muškarci i žene posežu za lažima

Studija je imala sasvim solidan uzorak od 1.084 žene koje su bile seksualno aktivne u poslednjih godinu dana od istraživanja. Učesnice su imale od 18 do 71 godinu, ali većina je bila mlada, između 18 godina i 24.

Kao i u ranijim istraživanjima, Wongsomboon i njene kolege otkrili su da, ukupno gledano, žene prijavljuju više orgazmičke funkcije i seksualno zadovoljstvo kada su u posvećenim seksualnim vezama u poređenju na one neobavezne. Čak i žene koje su imale seks i u posvećenim i u kratkim vezama prijavljivale su da su češće doživljavale orgazme u ozbiljnim vezama.

Autorka studije je rekla da je kontekst jako važan, ali da je opšte gledano zaključak da žene u vezama u kojima postoji i romantična komponenta češće doživljavaju orgazme i da su oni kvalitetniji u odnosu na žene koje imaju samo seksualne veze.

„To, međutim, ne važi za žene koje su imale pozitivan odnos prema isključivo seksualnim vezama. Ove seksualno otvorenije žene nisu iskusile nikakvu razliku između, nazovimo ga, romantičnog seksa i neobaveznog seksa.

Kraće rečeno, orgazmički jaz nije postojao kod žena koje su se snažno slagale sa tvrdnjom kao što je „seks bez ljubavi je sasvim u redu“ i koje su prijavljivale više maštanja o seksu sa nekim koga su tek upoznale.

Ne, više seksa ne čini vaginu "labavom" i ne dozvolite da vas iko ubedi u to

„Što manje ograničenja u glavi imaju, to im je orgazmička funkcija veća u neobaveznim seksualnim vezama. Ukratko, glavni zaključak je da različite žene imaju različite potrebe. Umesto da im govorimo koja seksualna veza je ’bolja’ za njihov seksualni život, treba da im kažemo da same otkriju šta je bolje za njih“, objašnjava Wongsomboon.

Zaključak se ovde sam nameće: žene koje bolje prihvataju svoju seksualnost bolje i iskuse tu seksualnost.