filteri close
Objavljeno: 10.10.2019. Image source: Pixabay/Pexels
300x600

Ovaj mit se opušteno širi već generacijama, ali je anatomski potpuna besmislica

Postoji mnogo mitova o zdravlju koji se šire „s kolena na koleno“ i ne mogu se raspršiti. Ali, ne samo o zdravlju, već o ljudskom telu i anatomiji uopšte, a ti mitovi i verovanja pogotovo su rašireni kada su u pitanju polni organi, pogotovo za žene.

Jedan od najupornijih mitova, koji se stalno širi i ponavlja i koji neke žene ponavljaju jeste da će se vagina olabaviti i raširiti ako žena ima više seksualnih partnera. Dakle, ne ako često upražnjava seks sa jednim partnerom, nego ako često menja partnere. Obe ove stavke su potpuno pogrešne i potpuna izmišljotina i najčešće dolaze u tri mita, koja ćemo ovde raskrinkati.

Prvi mit: Seks čini vaginu širom i labavom

Ovo je potpuna besmislica. Jedina stvar zbog koje se vagina može opustiti ili malo raširiti su godine i porođaj. Ali, čak i tada je to opuštanje izuzetno malo, a posle porođaja se ti mišići polako vraćaju u početno stanje. Seks ni na koji način ne može trajno raširiti vaginu.

Drugi mit: Vagine se zatežu od nedostatka penetracije

Zatezanje vagine se može desiti posle orgazma, ali i iz sasvim suprotnog razloga – nezadovoljavajućeg seksa ili nedostatka predigre. Ako se tokom seksa desi da je vagina „previše uska“, to je obično znak da ne postoji dovoljna privlačnost, da se žena nije opustila ili da ste malo požurili. Ako se, međutim, i posle svega desi da je vagina „preuska“, to može biti simptom nekog zdravstvenog stanja sa ženskim reproduktivnim sistemom.

Treći mit: Žene koje imaju mnogo seksualnih partnera imaju velike/deformisane/opuštene velike usmine

Seks nema apsolutno nikakve veze sa oblikom ili veličinom bilo kog dela vulve, pogotovo labije. Žene koje imaju „viška materijala“, kako se to nepravilno kaže jer nema nikakvog „viška“, prostu su tako rođene i nije to posledica nikakve seksualne aktivnosti. Niko ne treba zbog toga da se stidi ili misli da je to nešto pogrešno. A pogotovo nema nikakve veze sa zategnutošću vagine i bespotrebno je uopšte da žene razmišljaju o nečem toliko nebitnom.

A zašto je važno da žene znaju sve ovo?

Prosto važno je da svako, žensko ili muško, razume svoje telo. Ovo pitanje je posebno rašireno i shvaćeno kao istina. Međutim, to je apsolutni mit koji je nastao u prošlosti da posrami žene koje žele da imaju više seksualnih partnera. A šta je uopšte „više“ partnera? Dok god se sve radi dobrovoljno, ne povređuje se niko treći i praktikuje se bezbedan seks, opasnosti i sramote nema.

Nikakve potrebe nema da žene osećaju krivicu ili sramotu zbog fizičkog izgleda spoljnih delova materice. Ne dozvolite da neko koristi nešto toliko očigledno da vas posrami, i slobodno jasno i glasno kažite da je to laž i izmišljotina.