filteri close
Objavljeno: 13.04.2021. Image source: Printscreen/TV Prva
300x600

Doktorka razbija strahove nedavnih vesti

Kada su pojedini mediji preneli da je Gao Fu, rukovodilac kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao da se zbog "niske efektivnosti" razmatra kombinovanje nekoliko vrsta vakcina protiv kovida 19, to je izazvalo paniku među brojnim građanima, iako je kasnije objašnjeno da je izjava pogrešno interpretirana.

Nedavno se pričalo i o ideji da će možda biti preporučena i treća doza vakcine, a juče da ćemo za nove sojeve imati i nove vakcine.

"Jedna vrsta kliničkih studija proučava da li je efikasnost prve doze vakcine dovoljna da nas zaštiti od infekcije. Na slučaju Astrazeneke se pokazalo da je 70 do 75 odsto efikasna i prva doza vakcine, tako da može da nas zaštiti određeni vremenski period od bolesti. Druga doza se daje tek posle 12 nedelja kao neka buster doza, ali opet više iz preventivnih razloga i u tom smislu se povećava efikasnost za još nekih 20 odsto. Zatim, imamo varijante poput sputnjik lajt vakcine, koja se daje u jednoj dozi i štiti nas u narednih 3 do 6 meseci od infekcije i posle toga je potrebno da se primi neka druga doza vakcine", objašnjava virusolog dr Tanja Jovanović za Televiziju Prva.