filteri close
Objavljeno: 28.01.2020. Image source: PublicDomainPictures/Pixabay
300x600

Opsežna studija sprovedena u Kini kroz klinička ispitivanja dokazala je zdravstvene koristi kvercetina za regulisanje krvnog pritiska i nivoa lošeg holesterola.

Kvercetin je hemijsko jedinjenje koje se nalazi u različitom voću i povrću, najpre u malinama, crvenom luku, kelju, crnom vinu, zelenom čaju, borovnicama i komoraču.

Smatra se „ biljnim pigmentom “, što je i razlog zašto se nalazi u voću i povrću koje je tamno obojeno. Obiluje hranjivim materijama.

Konzumiranje kvercetina poboljšava zdravlje zahvaljujući protivupalnim i antioksidativnim efektima.

Poznato je njegovo blagotvorno dejstvo, koje se ogleda u poboljšanju energije, zaštiti jetre, zaštiti od neuroloških obolenja, očuvanju zdravlja kože, antikancerogenim svojstvima, borbi protiv alergija i ublažavanju bola.

U najnovije istraživanje naučnici su uključili 17 kliničkih ispitivanja obavljenih u prethodnih 20 godina u šest različitih zemalja.

Sakupljeni podaci obuhvatali su 896 pojedinaca koji su učestvovali u kliničkim ispitivanjima koja su proučavala uticaj kvercetina na različite markere zdravlja kardiovaskularnog sistema, kao što su krvni pritisak, holesterol i nivo šećera u krvi. 

Sistematski pregled pokazao je da je unos kvercetina povezan sa snižavanjem vrednosti krvnog pritiska.

Dodatne analize pokazale su da svakodnevna konzumacija kvercetina tokom osam nedelja smanjuje nivo triglicerida i povećava nivo HDL holesterola.

11 najboljih brzih saveta za regulisanje holesterola

Čini se da unos kvercetina nema uticaja na smanjenje nivoa šećera u krvi.

Ova sveobuhvatna analiza podržava uverenje da dodaci kvercetina mogu pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska.

Kako se pravilno meri krvni pritisak kod kuće

Efekti kvercetina na smanjenje nivoa triglicerida i povećanje HDL holesterola primećeni su samo u ispitivanjima koja su imala određeni dizajn studija i kod pojedinaca koji su uzimali suplemente više od osam nedelja.