filteri close
Objavljeno: 11.01.2022. Image source: Unsplash/Javier Matheu
300x600

Nova varijanta se jako brzo širi, vrtoglav rast broja zaraženih

U poslednja 24 sata korona virus je potvrđen kod još 13.693 osoba. Nažalost, preminulo je još 22 ljudi, dok je na respiratorima 86 pacijenata. To je crni rekord u Srbiji od početka pandemije.

Od poslednjeg preseka, testirano je 37.402.

Dan ranije, Srbija je imala 8.949 novih slučajeva, 24 preminulih i 87 osoba na respiratorima.

Omikron soj preti celoj planeti, a kako naši i svetski epidemiolozi ističu, rizik od infekcije je nikad veći jer se ova mutacija ispostavila kao ekstremno zaraznom. I mada svetski priznati lekari uvereni da je ovaj soj manje opasan, odnosno da stvara blažu kliničku sliku, ne može se zanemariti da ipak može da ima fatalne posledice.

Lekar hitne pomoći Krejg Spenser opisao je glavne probleme koji se javljaju usred širenja omikrona. Uprkos vakcinama i činjenici da se za novi soj kaže da izaziva blažu sliku, porast zaraženih je veoma zabrinjavajući.

"Veoma zarazna varijanta poput omikrona, čak i ako izaziva blažu bolest, može i dalje da predstavlja ozbiljan rizik po život pacijenta", napominje i dadaje da je zapravo najveća opasnost zbog ovolike zaraznosti virusa leži u tome što će bolnice biti preplavljene, a pacijenti sa težom kliničkom slikom neće dobiti adekvatnu pomoć, a sami tim će i više umirati.
Kombinacija simptoma signal za test

Stručnjaci napominju i da postoje tri simptoma omikrona koja nikako ne treba uzimati zdravo za gotovo, a to su:

1. Upaljeno grlo

Dr Andželik Kece, predsednica Južnoafričkog medicinskog udruženja, koja je takođe bila prva koja je otkrila omikron varijantu, rekla je da je većina pacijenata zaraženih novom varijantom prijavila "grebanje" grla sa blago povišenom telesnom temperaturom, a koja je "sama od sebe" prolazila.

2. Glavobolja

S obzirom na upalu koja se javlja u telu nakon infekcije omikronom, glavobolja je logičan simptom.  Bol se može kretati od oštrog do tupog, a može da se javi i sa drugim simptomima.

3. Curenje iz nosa

Ono što je zbunjujuće kod infekcije omikronom, jeste što se većina simptoma poklapa sa običnom prehladom ili gripom, što otežava lekarima da daju dijagnozu.Surenje nosa, obično "vodenkasto" je jedan od najčešćih i znak da potražite pomoć lekara.

Svetski stručnjaci upozoravaju na baš ovu kombinaciju simptoma, za koju kažu da je razlog broj jedan za testiranje na koronu.