filteri close
Objavljeno: 22.08.2021. Image source: Foto: Pixabay/Antranias
300x600

Ako trčite uz stepenice i gubite dah, što je sasvim normalno. Međutim, ako ostajete bez daha kada se ne opterećujete ili čak ležite, ovo bi mogao biti znak upozorenja za daleko ozbiljnije stanje povezano sa srcem.

Neobjašnjivi problem nedostatka daha  je simptom je koji nikada ne biste trebali zanemariti.

Definisanje otežanog disanja

Kao što smo već spomenuli, osećaj da vam nedostaje vazduha kada se naprežete ili kada ste na velikoj nadmorskoj visini sasvim je normalno stanje, jer vaše telo pokušava da unese dovoljno kiseonika da zadovolji potražnju.

Teškoća daha, koja se naziva dispneja, sasvim je drugo pitanje. Simptomi potencijalnog problema otežanog disanja su:

• Stezanje u grudima
• Osećaj da ne možete udahnuti dovoljno vazduha
• Kratkoća daha nakon manjeg napora
• Kratkoća daha dok ležite

Ovaj poslednji simptom zaslužuje naglasak. Ako osećate da ne možete lako da dišete dok ležite ili vas problem probudi tokom noći, vreme je da posetite lekara.

Mogući uzroci gubitka daha

Postoji mnogo zdravstvenih stanja koja otežano disanje ubrajaju u svoje primarne simptome, ali problemi sa plućima i srcem nalaze se na vrhu liste.

Odnos između vaših pluća i vašeg srca je direktan, jer vaša krv teče kroz pluća da pokupi kiseonik. To znači da problem u bilo kojem od ovih organa može dovesti do otežanog disanja.

VAŽNO UPOZORENJE! Ovo su znaci da vaše srce ne radi kako treba!

Kada je u pitanju vaše srce, jedna od glavnih briga je srčana insuficijencija, bolest u kojoj se vaše srce bori da pravilno pumpa krv. Postoji mnogo stanja koja mogu dovesti do srčane insuficijencije, kao što su:

Koronarna arterijska bolest
Visok krvni pritisak
Aritmije
• Kardiomiopatija
• Valvularna bolest
• Prethodni srčani udar

Osim srčane insuficijencije, postoje i druga stanja povezana sa srcem koja mogu izazvati otežano disanje. Akutni primer ovoga je srčani udar, koji se javlja iznenada i ostavlja vas bez daha.

Traženje pomoći je najbolji izbor

Kratkoća daha je neverovatno ozbiljan simptom koji ne smete zanemariti. Ako se pokaže da je vaš nedostatak daha povezan sa srčanim oboljenjem, postoji mnogo koraka koji se mogu preduzeti da vam se povrati normalno disanje i da se zaštiti zdravlje srca.

Lečenje srčanih bolesti je složeno i zavisi od vaših jedinstvenih okolnosti, ali budite uvereni da postoje mogućnosti lečenja koje uključuju:

• Lekove
• Pejsmejkere i implantabilne kardioverter-defibrilatore
• Promene načina života

Ovo su stvari koje dodatno oštećuju pluća, a često ih nismo svesni

Takođe, postoji i operacija za regulisanje ritma vašeg srca.

Vaš prvi korak bi trebalo da bude da se obratite svom lekaru koji će vas uputiti kod specijaliste da se detaljno proceni zdravlje vašeg srca.