filteri close
Objavljeno: 18.08.2020. Image source: Pixabay/cocoparisienne
300x600

Višak telesne masti je vodeći faktor u razvoju proširenih vena. 

Gojaznost vrši dodatni pritisak na vene i zglobove na nogama. Zbog toga se krv  teže pumpa nazad u srce. 

Vremenom, dodatni stres i dodatna telesna težine mogu prouzrokovati probleme sa venama. Povratni pritisak koji rezultira može uzrokovati da se venske grane šire i nastaju proširene vene.

Ishrana, vežbanje i promene načina života važni su faktori koji utiču na gubitak kilograma. To dalje može pomoći u sprečavanju proširenih vena kao i drugih bolesti.
  
• Sedilački način života dodatno doprinosi stvaranju proširenih vena. 
• Dugotrajno stajanje, posebno kod prekomerne težine, takođe može dovesti do proširenih vena. 

Opšte zdravstveno stanje se poboljšava i rizik od proširenih vena se smanjuje kada se krećete i hodate što je više moguće.

Borba protiv gojaznosti - važna životna, ali i ekonomska investicija

Ponekad gojaznost može maskirati proširene vene jer ih sakriva višak masnoće u nogama. Takođe, teška gojaznost često rezultira venskom insuficijencijom u dubokim venama na nogama što izaziva venske ulceracije, za koje često treba nekoliko meseci da zacele. 

Iz tog razloga, ako imate simptome poput teških nogu, bolnih nogu, oteklina ili promene na koži, možda ćete imati vensku insuficijenciju. To može biti tačno i ako vizuelno ne vidite proširene vene. 

Trebali biste posetiti lekara, posebno ako primetite promene na koži, poput potamnjenja oko gležnjeva ili hroničnog oticanja nogu. Čak i ako vidite blage proširene vene, važno je potražiti dijagnozu i lečenje ako je potrebno.

Kako se izboriti sa vrućinom kada imate proširene vene?

Ako se borite sa gojaznošću i proširenim venama, važno je da koristite sva sredstva potrebna za lečenje vaših problema sa venama. 

Resursi uključuju poboljšanje ishrane i povećanu fizičku aktivnosti, kao i negu rana, kompresijsku terapiju, radiofrekventnu ablaciju, a ponekad čak i endovaskularnu hirurgiju. 

Stručnjak za vene može vam pomoću jednostavnog ultrazvuka i konstatovati da li patite od venske insuficijencije i pomoći vam da pokrenete lični plan za kontrolu simptoma i poboljšavanje vašeg kvaliteta života.