filteri close
Objavljeno: 29.07.2020. Image source: foto: Pixabay/pasja1000
300x600

Bez obzira na godišnje doba, prekomerna toplota može povećati protok krvi i pogoršati simptome proširenih vena.

Pacijenti sa proširenim venama mogu se osećati olakšano kada padnu temperature, mogu prekriju noge, opuste se u zatvorenom prostoru i prestanu se brinuti o skrivanju od letnjeg sunca.

Međutim, ne opuštajte se prerano: zahlađenje vas dovodi u iskušenje da tražitee olakšanje od hladnog vremena pomoću izuzetno toplih kupki, sauna, itd. Međutim, treba biti oprezan, jer prekomerna toplota može zaista ugroziti zdravlje vena.

Kako toplota utiče na proširene vene?

Toplota ima dilatacioni efekat na vene, što znači da se vene šire i više krvi teče na površinu kože. Za većinu ljudi ovo je zapravo zdrav mehanizam hlađenja, a sama toplota neće uzrokovati proširene vene ako ih već nemate.

Saznajte kako da poboljšate lošu cirkulaciju!

Ali proširene vene su već proširene i nisu dovoljno zdrave da se podvrgnu dodatnom oticanju. Zidovi vena su oslabljeni do te mere da povećani protok krvi može prouzrokovati dalje izduvavanje, a u nekim slučajevima toplina može čak i da dovede do spontanog krvarenja.

U većini slučajeva toplota će najmanje dovesti do nelagode. U letnjem vremenu vruć dan može pogoršati simptome proširenih vena. Zimi, samo uključivanje termostata može pogoršati vaše stanje, ostavljajući vas sa otečenim, bolnim i teškim nogama. U tim slučajevima, nanošenje hladne obloge ili hladan tuš može da umanji efekat.

Koje su aktivnosti sigurne za proširene vene?

Pacijenti s proširenim venama trebali bi biti oprezni u svojim toplim zimskim aktivnostima. Vruće kupke u kadi nisu  preporučljive, jer to stvara idealno okruženje za povišen protok krvi. Čak biste trebali biti oprezni pri podnom grejanju i izbegavati podešavanje termostata na više temperature.

Ali možda ćete se moći počastiti u ograničenom obimu. Za neke, kratak topao tuš ili kupka možda neće pogoršati njihove simptome do tačke nelagode. Saune će verovatno biti preintenzivne za pacijente sa proširenim venama, ali kraća sesija bi mogla biti moguća ako držite noge prekrivene hladnom krpom i odmah nakon toga ih isperete hladnom vodom.

Ne samo da ne postoji prerano, deca treba što pre da počnu da vežbaju!

Letnje vreme predstavlja dodatne izazove za pacijente sa proširenim venama. Boravak u klimatiziranim prostorima je dobar izbor, ali to nije uvek moguće. Osim toga, umerena aktivnost zapravo može ojačati zdravlje vena. Iako biste i dalje trebali uživati u otvorenom prostoru, ali najbolje je kloniti se sunca tokom najtoplijeg dijela dana. Takođe možete pokušati da sednete u hladovinu, koristeći ventilator i nanositi vlažne obloge da se ohladite.

Kada se obratiti lekaru?

Za pacijente sa proširenim venama, sezonski ekstremi mogu prouzrokovati nelagodu i ograničiti vašu slobodu. Ako utvrdite da vas stanje isključuje iz vaših omiljenih aktivnosti, možda je vreme da zakažete pregled kod specijaliste