filteri close
Objavljeno: 05.01.2025. Image source: Foto: Pixabay/RitaE
300x600

Kako spremiti ukusnu ribu?

Sastojci:

  • 4 fileta lososa
  • 3 kašike soja sosa
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika meda ili javorovog sirupa
  • 1 čen belog luka (sitno seckan ili izgnječen)
  • 1 kašičica svežeg đumbira (narendanog)
  • 1 kašičica limunovog soka
  • Prstohvat bibera

Priprema marinade:

  1. U činiji pomešajte soja sos, maslinovo ulje, med, beli luk, đumbir, limunov sok i biber. Dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine.
  2. Stavite filete lososa u plitku posudu ili plastičnu kesu za mariniranje. Prelijte ih marinadom, vodeći računa da svi delovi budu prekriveni.
  3. Pokrijte posudu folijom ili zatvorite kesu i stavite u frižider da odstoji 30 minuta do 1 sat.

Grilovanje lososa:

  1. Zagrejte gril na srednje jaku temperaturu (ili koristite tiganj za gril).
  2. Nauljite rešetku grila ili tiganj kako se losos ne bi lepio.
  3. Izvadite losos iz marinade i lagano ga obrišite papirnim ubrusom da se marinada ne bi previše karamelizovala prilikom pečenja.
  4. Pecite losos 3-4 minuta sa svake strane (počevši od strane s kožom, ako je ima) dok ne dobije zlatnu boju i dok se lako ne ljušti viljuškom

Dodatni saveti:

  • Ako koristite drvene štapiće za ražnjiće, potopite ih u vodu 20 minuta pre upotrebe.
  • Losos se slaže uz priloge poput grilovanog povrća, pirinča ili lagane salate.


7 saveta za pripremu savršene ribe