filteri close
Objavljeno: 02.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/sweetloise
300x600

Dijagnoza hipertenzije, pre svega, zahteva promenu načina života.

Ako imate dijagnozu hipertenzije ili povišenog krvnog pritiska, ovo je hrana koju obavezno treba da uvrstite u svoj jelovnik.

Zeleno povrće: salata, kelj , spanać, blitva, sve ovo povrće ima veoma visoku količinu kalijuma i baš iz tog razloga pomaže bubrezima da izluče više natrijuma preko urina, a time se snižava krvni pritisak.


Bobičasto voće: borovnice, kupine, maline i njima slične pune su flavonoida a te materije kako su pokazala istraživanja pomažu snižavanje visokog krvnog pritiska i sprečavaju pojavu hipertenzije.


Cvekla: bogata je azotnim oksidima, oni šire krvne sudove i snižavaju krvni pritisak. Kod svih učesnika u jednoj studiji zabeleženo je da je krvni pritisak počeo da opada samo 4 sata nakon konzumiranja cvekle.

HIPERTENZIJA: Koliko vremena je potrebno za regulisanje povišenog krvnog pritiska?


Crna čokolada : konzumiranje 50 gr. crne čokolade na dan ublažava hipertenziju i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Narendanu kašiku rena nanesite na tkaninu i privijte uz potiljak. Držite dok obloga ne počne da peče. Iritiranje kože će ubrzati krvotok i smanjiti krvni pritisak.