filteri close
Objavljeno: 14.01.2020. Image source: Olichel/Pixabay
300x600

Poznato je da brojne životne navike utiču na mušku plodnost, poput pušenja, konzumiranja alkohola, kofeina, ili izloženosti stresu.

Neki zdravstveni problemi, poput gojaznosti i dijabetesa tipa 2, takođe indirektno utiču na količinu i kvalitet sperme.

Novo švedstko istraživanje, objavlkeno u časopisu  PLOS Biology, za predmet ispitivanja imalo je efekte ishrane s visokim procentom šećera na plodnost zdravih mladih muškaraca.

Muškarci, hrana dobra za srce je hrana dobra za reproduktivno zdravlje


Ukupno 15 zdravih mladića, nepušača, dobilo je dvonedeljni plan ishrane, baziran na utvrđenim preporukama za zdravu ishranu.

Tokom druge nedelje, prepisan režim ishrane izmenjen je samo dadavanjem velike količine šećera (čiji je ekvivalent, otprilike 3,5l kokakole ili 450g bombona).

Kvalitet sperme ispitanika meren je na početku studije, kao i posle prve i druge nedelje ispitivanja.

Nakon završetka studije, svi muškarci su imali normalan nivo pokretljivosti sperme.

Ovo je ukazalo na značajno brzo poboljšanje pokretljivosti spermatozoida, imajući u vidu da je jedna trećina učesnika na početku istraživanja imala nisku pokretljivost, što je u skladu sa niskom stopom pokretljivosti sperme u opštoj populaciji.

Ovo zapažanje iznenadilo je istraživače jer se očekivalo da će se kvalitet sperme smanjiti, a ne povećati nakon većeg unosa šećera.

Rezultati ove studije sugerišu da je ishrana snažno povezana sa plodnošću kod muškaraca, kao i da uticaj ishrane na kvalitet sperme može biti veoma brz.

Naučnici su istakli da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li je primećeni efekat uzročan, jer je istraživačku grupu činilo samo 15 muškaraca.

Redovno vežbanje poboljšava plodnost kod muškaraca


Takođe, ostalo je nejasno da li je šećer taj koji je poboljšao pokretljivost spermatozoida, budući da bi neki od zdravijih aspekata ishrane mogli dovesti do sličnih rezultata.