filteri close
Objavljeno: 21.02.2020. Image source: MabelAmber/Pixabay
300x600

Nova studija, koja je analizirala podatke stotina hiljada muškaraca, otkrila je vezu između visine i verovatnoće razvoja demencije.

Različiti oblici demencije pogađaju oko 50 miliona ljudi širom sveta, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Trenutno ne postoji lek za demenciju, a istraživači su zainteresovani da preciziraju moguće faktore rizika kako bi olakšali ranu dijagnozu i blagovremene intervencije. 

Nova studija Univerziteta u Kopenhagenu otkrila je povezanost koja do sada nije mnogo istraživana: vezu između visine i rizika od demencije.

Nauka podseća: riba u ishrani smanjuje rizik od demencije

Istraživanje - koje je vodila Terese Sara Høj Jørgensen - podsaknuto je pretpostavkama ranijih studija da visina može biti u korelaciji sa rizicima po zdravlje mozga.  

Istraživači su pregledali podatke muškaraca rođenih između 1939. i 1959. godine. Njihova grupa obuhvatala je 666.333 osobe, od kojih su 70.608 braće, a 7.388 blizanaca.

Svoja otkrića objavili su u časopisu eLife.

Da li starenje nužno vodi u demenciju?

Analizom podataka iz ovih izvora, istraživači su otkrili da je 10,599 od 666,333 muškaraca u nekom trenutku razvilo oblik demencije.

Primetili su da postoji povezanost između visine muškarca i rizika od demencije. Konkretno - čini se da muškarci koji su viši od proseka imaju niži rizik od demencije u odnosu na muškarce koji su bili niži od proseka.

Da li ste iznenađeni? Rani odlazak u penziju povećava rizik od demencije

Dakle, ako je srednja visina muškaraca rođenih 1939. godine bila 1,75 metara, otprilike svakih 6 centimetara iznad prosečne visine, donosilo je otprilike 10% smanjenja rizika od demencije.

Veza je takođe bila prisutna kod blizanaca, mada tim priznaje da su u ovom kontekstu rezultati bili manje očigledni.

Faktori životne sredine mogu biti u korenu ovih nalaza.

Istraživači  su primetili da je malo verovatno da sama genetika objašnjava vezu između visine i rizika od demencije. 

Gledanje starih filmova i pevanje starih pesama pomaže kod demencije

Umesto toga, oni sugerišu da visina - posebno niži rast - može odražavati uslove životne sredine tokom ranog perioda života, koji bi mogli biti pravi faktori rizika za javljanje demencije u kasnijem periodu života.