filteri close
Objavljeno: 23.09.2020. Image source: Unsplash/Maria Lysenko
300x600

Gojaznost, dijabetes, kriva kičma... brojni su problemi

Podaci o zdravstvenom stanju dece u Srbiji nimalo ne ohrabruju jer pokazuju da su školarci i adolescenti sve više gojazni, imaju dijabetes i visok pritisak, a sve više i dižu ruku na sebe. Pedijatar Slavko Dušanov za Nova.rs otkriva šta se sve promenilo u poslednjih petnaestak godina.

Noviji podaci Instituta ua javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je u Srbiji svako treće dete gojazno. U poslednjih 20 godina u Srbiji je procenat gojaznosti porastao za 60 odsto, a oko 43 odsto dece svakodnevno konzumira slatkiše. S druge strane, manje od 20 odsto dece ima naviku da dnevno pojede po jednu voćku, dok četvrtina svih učenika jede slatkiše i više puta dnevno. Podaci kažu i da se u poslednjih 20 godina, kao posledica nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane, povećao broj dece sa dijabetesom, a kriva kičma dece u Srbiji problem je koji traje decenijama.

Ove sumorne podatke potvrđuje i pedijatar Slavko Dušanov. Na osnovu velikog iskustva u lečenju mališana, on navodi koliko se situacija u poslednjih petnaestak godina promenila.

Mali ekran - velika muka i mnogo suvišnih kilograma!

"Metabolički sindrom nekad je bio rezervisan za odrasle, za ljude koji imaju visok pritisak, kojima je šećer na gornjoj granici, koji su gojazni, i oni su kandidati za dijabetes tip 2. Ranije, kad se metabolički sindrom tek pojavio kao predznak dijabetesa tip 2, kod dece toga nije bilo. A sada poslednjih godina sve se više javlja kod dece. Dakle, deca u dobu adolescencije već imaju sve te pokazatelje kao i odrasli i kandidati su za dijabetes tip 2".

I otuda se lako upadne u začarani krug.

"Taj dijabetes je upravo u porastu zbog opterećenog pankreasa, koji je opet takav zbog loše ishrane i gojaznosti i jer su deca sve manje aktivna. Dakle, da bi neko dobio metabolički sindrom treba da bude gojazan, da ima hipertenziju i povećan šećer, a to deca danas sve više imaju upravo jer se loše hrane i jer se ne kreću dovoljno".

Deca su vam "zakucana" za internet i ne znate šta da radite? Ovo je možda rešenje!

Doktor objašnjava i zašto je fizička aktivnost na prvom mestu, čak i ispred zdrave ishrane.

"Iako se ne hranite zdravo, a krećete se, vi ćete te loše kalorije da potrošite i biće manja šteta, nećete biti gojazni. A ako se ne krećete, to je faktor rizika broj jedan za kardiovaskularne bolesti i za gojaznost".

On se osvrnuo i na one zvanične brojke od pre 15-20 godina o krivoj kičmi kod dece i istakao moguće zdravstvene posledice zbog manjka fizičke aktivnosti.