filteri close
Objavljeno: 03.07.2020. Image source: Pixabay/Andi Graf
300x600

TikTok, YouTube, Instagram, sastavni su deo odrastanja naše dece. Evo šta kaže psihoterapeutkinja!

Ako dete na Internetu najradije gleda sadržaj koji bi roditelji najblaže definisali kao diskutabilan, često se dolazi do dileme - kako objasniti detetu šta je tu pogrešno? I kako biti siguran da je pogrešno, a ne samo u neskladu sa ukusom roditelja?

Psihoterapeutkinja Tamara Maslovarić rekla je u Jutarnjem programu Prve televizije da je razgovor sa decom ključan, i da se ono što roditelji mogu da urade mora prilagoditi uzrastu deteta.

"Na TikToku i drugim društvenim mrežama ima svačega zanimljivog, a ukoliko brinete da li dete gleda neprimeren sadržaj, morate razgovarati sa detetom. Veće su šanse da nađete zajednički jezik ako ga razumete i posavetujete. Neka vam objasni šta mu se tu dopada, i razgovarajte o tome", rekla je ona.

Značaj očinske figure u detinjstvu: Nezamenljiva uloga oca u socijalnom, emotivnom i intelektualnom razvoju deteta

Roditelji moraju biti upućeni u to šta dete prati na Internetu, gde su popularni razni tvorci sadržaja, kako kod nas, tako i u svetu. Od nekih od njih, roditeljima se "diže kosa na glavi", ali ih deca i dalje vole i rado gledaju.

Kako skrenuti detetu pažnju, a da to ne bude samo zabrana ili osuda sadržaja?

"Veoma je važno da detetu pružimo podršku i razumevanje, ali i jasno postavljene granice. Internet je danas sastavni deo odrastanja dece," rekla je ona.

Izlivi majčinske ljubavi čine decu boljim ljudima

I na Internetu, kao i u životu, postoje rizične situacije u koje dete može doći.

"Dokazano je da adolescenti koji imaju dobre prijatelje, verne drugare pune podrške, manje ulaze u rizične situacije. Isti je slučaj i sa adolescentima koji odrastaju u porodičnoj atmosferi, uz toplinu, stabilnost i poštovanje," rekla je Maslovarić.

Lakše je na ovu temu razgovarati sa mlađom decom, rekla je ona, jer su ipak poslušnija.

"Mlađa deca će lakše saslušati roditelje, i njima je lakše uvesti restrikcije, nego tinejdžerima. Ali ključ je u razgovoru, da roditelj ne omalovaži to što je detetu zanimljivo, da ne priča da li je to mnogo bolje ili lošije, nego kada je roditelj bio u tom dobu. Često generalizujemo, a zaboravljamo da ni mi kao adolescenti nismo bili ništa bolji, niti pametniji, nego što su deca sada. Ključni su podrška, razumevanje u razgovoru sa detetom i jasno postavljene granice", rekla je ona.

Izvor: Medik, Prva, Mondo