filteri close
Objavljeno: 19.06.2020. Image source: Pixabay/PublicDomainPictures
300x600

Majke, nemojte se ustručavati

Ljubav majke prema detetu u ranom periodu njegovog života, omogućava da ono kasnije bolje podnosi stres i probleme kao odrasla osoba.

Zagrljaji, poljupci i otvoreno izražavanje ljubavi, jačaju emocionalnu stabilnost.

Rezultati istraživanja američkih stručnjaka, pokazali su da se novorođenčad koja uživaju u majčinoj naklonosti kada odrastu bolje "nose sa životom".

Deca koja odrastaju sa psima imaju više samopouzdanja

Naučnici američkog Univerziteta Djuk, otkrili su da bi se nivo majčine naklonosti prema detetu u uzrastu od osam meseci mogao koristiti za predviđanje emocionalnog stanja u kasnijem životnom dobu.

Stručnjaci su došli do tih rezultata na osnovu istraživanja u kojem je učestvovalo 482 ljudi, a koje je tokom rutinske procene razvoja u uzrastu novorođenčeta pregledao psiholog.

Tokom pregleda zabeležen je i nivo naklonosti majke prema detetu, koji je stepenovan od "nikakve" do "prekomerne".

Zdrave navike se stiču od malih nogu!

Sve učesnike istraživanja 34 godine posle prvog pregleda ponovo je pregledao psiholog i procenio opšti nivo stresa, uključujući i elemente poput anksioznosti i agresivnosti.

U članku, objavljenom u stručnom časopisu Journal of Epidemiology and Community Health, autori istraživanja su napisali da ljudi koji su u najranijem detinjstvu uživali u posebnoj naklonosti majke, tokom života imaju niži nivo anksioznosti, agresivnosti i stresa.