filteri close
Objavljeno: 15.06.2020. Image source: Pezibear/Pixabay
300x600

Deca često tokom odrastanja pokazuju nesigurnost u odnosu na socijalno ponašanje, nedostatak samopouzdanja u odnosu na samoispoljavanje, i poteškoće u savladavanju životno važnih veština.

Ne postoji toplije prijateljstvo od onoga koje se razvija između psa i deteta koji zajedno odrastaju. 

Jedan od prvih većih zadataka na koje deca nailaze sa polaskom u školu jeste savladavanje veštine čitanja, razumevanja i glasnog i jasnog, samopouzdanog izražavanja. 

Izloženost psima od najranijeg detinjstva umanjuje rizik od šizofrenije

Krajem prošlog veka grupa naučnika postavila je pitanje o tome kako glasno čitanje životinjama utiče na razvoj deteta.    

Brojna istraživanja pokazala su da dete koje svom psu redovno naglas čita svoje omiljene priče, na prijatan i zabavan način poboljšava svoje čitanje, stiče veće samopouzdanje, ali i uči da čita razumevajući tekst. 

Za ovakve vežbe nije važno o kojoj je rasi pasa reč, već kakav je njegov karakter. 

Kako izbeći bolesti koje kućni ljubimci mogu preneti ljudima?

Mirniji, strpljivi psi, uživaju u ovakvom druženju, radoznalo prate intonaciju dečijeg glasa, podstičući kod njega još snažniju potrebu da izražajno čita. 

Brojne grupe u svetu danas primenjuju ovaj način rada sa decom i životinjama - pre svega psima i konjima. 

Ako ste, kao roditelj, baka ili deka, svom detetu pričali ili čitali omiljene priče pred spavanje, dete će, uživajući u imitaciji odraslih i preuzimanju uloge onoga ko podučava ili animira, vrlo rado prihvatiti da svog ljubimca upozna sa svojim omiljenim junacima.

Ako primećujete da vaše dete ima manjak samopouzdanja, posebno u vezi sa čitanjem, glasnim izražavanjem, ili komunikacijom uopšte, pokušajte sa ovom zanimljivom igrom. 

Da li je zdravo spavati sa ljubicem? Da, ako...