filteri close
Objavljeno: 02.12.2020. Image source: pixabay/Amanda McConnell
300x600

Čak i više nego braći i sestrama, pokazuje jedno istraživanje

Deca suočena s životnim teškoćama poput bolesti ili razvoda roditelja više veruju kućnim ljubimcima nego braći i sestrama, pokazalo je istraživanje koje prenosi Bi-Bi-Si.

Psihijatar Met Kesels sa Univerziteta Kembridž, koji je desetogodišnje istraživanje sproveo na stotinu porodica u Britaniji, kaže kako se premalo pažnje posvećuje značajnoj ulozi kućnih ljubimaca u emocijama mladih osoba.

S obzirom na broj razvoda u SAD veća je verovatnost da će deca živeti s kućnim ljubimcem nego s vlastitim ocem, pokazuju istraživanja po kojima dve trećine dece živi s očevima dok četiri od pet porodica sa školskom decom ima kućne ljubimce.

Roditelji, obratite pažnju! Evo odgovora koliko igranje u prirodi pozitivno utiče na imunitet vašeg deteta

Kesels kaže kako su ljudi povezivali kućne ljubimce s dečjom igrom i nisu to razmatrali kao emotivni odnos.

Njegovo istraživanje pokazuje da deca suočena s emotivnim teškoćama poput razvoda, bolesti ili raznih nestabilnosti posebnu važnost daju ljubimcima.

"Ta deca ne samo da se traže podršku od ljubimaca kad su suočena s teškoćama nego to čine i češće nego što se okreću vlastitoj braći ili sestrama. To se događa iako znaju da njihovi kućni ljubimci ne razumeju šta im govore", kaže psihijatar.

Srećnije detinjstvo za zdravije srce!

Istraživanje pokazuje i da deca imaju čvršće veze s ljubimcima nego s vršnjacima.

Takvi odnosi, posebno kad se radi o vezi devojčica i pasa, podstiču društvenije ponašanje poput pomaganja, deljenja i saradnje.

Ljubimci imaju i terapeutski učinak jer igraju ulogu osobe koja sluša i saosećajniji su svakako u odnosu na zapisivanje problema u dnevnik, kaže Met Kesels.