filteri close
Objavljeno: 13.11.2020. Image source: Foto: Pixabay/qimono
300x600

Pitate se kako da ojačate imuni sistem svog deteta uoči sezone prehlade i gripa?

Odgovor bi mogao biti jednostavan kao puštanje da se igraju u prljavštini.

Nova studija otkrila je da su deca u obdaništima razvila raznovrsnije mikrobiome i imala manje upalnog imunog sistema kada su više vremena provodila napolju u prirodi.

Iako dugoročne zdravstvene koristi od prelaska u prirodna okruženja za igru tek treba videti, ovi rani nalazi sugerišu da bi promena dečijeg okruženja mogla biti relativno jednostavan način za jačanje njihovog imunog sistema.

Takođe se nadovezuju na ranija istraživanja koja su pronašla druge zdravstvene koristi od igranja napolju.

Prednosti igranja u prljavštini

U studiji objavljenoj 14. oktobra istraživači iz Finske su krenuli da testiraju kako dodavanje prirodnih elemenata na igrališta može uticati na dečiji imuni sistem i mikrobiome.

Proučavali su 75 dece u 10 obdaništa u dva grada u Finskoj. Imali su šest kontrolnih objekata: polovina su bila obdaništa orijentisana na prirodu, a druga polovina su bila uobičajena obdaništa u gradu.

Preostala četiri koja prvobitno nisu sadržala gotovo nikakve prirodne elemente, dobila su zelenu površine za studiju.

Vežbanje pre škole je idealno da deca uče na času

Istraživači su pokrili delove dvorišta sa šljunkom, zemljom i busenima, zajedno sa sadilicama za uzgoj jednogodišnjih biljaka i blokovima treseta u kojem su deca mogla da kopaju i penju se.

Deca su provela u proseku 90 minuta napolju svakog dana tokom 28-dnevnog ispitivanja, nakon čega su im istraživači uzeli bris kože i testirali krv.

Rezultati su pokazali da su deca iz obdaništa gde su dodati prirodni elementi imala bolji imuni sistem, što je podsećalo na ono što je pronađeno kod dece koja su inače išla u obdaništa gde su deo vremena provodili u prirodi, zajedno sa većom raznolikošću mikroorganizama na njihovoj koži.

Nalazi podržavaju hipotezu o biodiverzitetu

Studija pomaže unapređivanju naučnog razumevanja kako životna sredina utiče na imuni odgovor i mikrobiom.

Bio je to glavni test za „hipotezu o biodiverzitetu“, koja navodi da interakcija sa prirodnim okruženjem obogaćuje čovekov mikrobiom, pomaže uravnoteženju imunog sistema i na kraju ljudima daje veću zaštitu od alergija i upalnih bolesti. 

Deca su vam "zakucana" za internet i ne znate šta da radite? Ovo je možda rešenje!

S druge strane, postoji i mišljenje da su korisni mikrobi koji koevolvirali sa ljudima nestaju kao rezultat modernog života i određenih lekova (poput antibiotika), između ostalih faktora. 

Te bakterije koje gubimo su zaista važne. Ovaj naučni stav postavlja pitanje mogu li mikrobi u prirodi zaista biti korisni za ljude, uprkos njihovoj interakciji sa našim imunim sistemom.

Da li su deca koja se igraju u prljavštini zdravija?

Istraživači kažu da nalazi ukazuju na to da igranje u šumskoj nečistoći može stimulisati puteve koji regulišu imuni sistem, ali potrebno je više istraživanja kako bi se shvatilo da li su ova deca dugoročno zdravija.

Da li će to pomoći imunom sistemu osobe da se bori protiv infekcija i bolesti tokom celog života, ostaje da se vidi.

Izazov sa ovakvim vrstama studija je da su vam potrebna 10-, 20-, 30-godišnja praćenja da biste videli kako ova deca rade dugoročno, a ne samo kratkoročno.

Iako čekamo longitudinalne studije o izloženosti biodiverzitetu i imunološkom sistemu, možda ipak vredi podstaći decu da provode vreme u prirodi.

Ranija istraživanja pokazuju da igranje napolju može deci doneti zdravstvene beneficije, uključujući niže ocene indeksa telesne mase (BMI) i smanjen rizik od nekih problema sa vidom.  Osim toga, igra u prirodi je zabavna za decu.

Ozbiljno upozorenje: Deca koja "na nogama" preleže koronu su u velikoj opasnosti!

Ako ćete dete tokom pandemije korone voditi u javni park ili rekreativni objekat u prirodi, evo nekoliko saveta kako da budete bezbedni: 

• Posećujte parkove u blizini kuće.
• Izbegavajte odlazak kada su gužve.
• Nosite maske.
• Često perite ruke i izbegavajte deljenje igračaka i drugih predmeta.
• Pridržavajte se smernica za fizičko udaljavanje i držite se najmanje 2 metra odvojeno od ostalih ljudi koj nisu članovi vaše porodice.