filteri close
Objavljeno: 10.04.2023. Image source: Foto: Pixabay/Alexas_Fotos
300x600

Kako nam se bliži Uskrs, uvek se postavlja pitanje kako da izbegnemo veštačke boje kojima bojimo jaja. 

Predstavljamo Vam četiri načina kako na potpuno prirodan i zdrav način ofarbate jaja za Vaskrs. A najbolje od svega sto su namirnice, koje su Vam potrebne, na korak od Vas ili ih već imate u svom domu. 

  • Ljubičasti kupus

Potrebno je da kupus iseckate na rezance, prebacite u šerpu, nalijete vodom, sačekate da proključa i ostavite da odstoji 15 - 60 minuta. Nakon toga, procedite i u tečnost dodajte jednu kasiku sirceta. Prethodno skuvana jaja možete da prebacite u teglu, nalijete obojenom tečnošću i ostavite da stoji 2-12 sati. Ova vrsta kupusa daće prirodno ljubičastu boju zahvaljujući svom pigmentu. Uz pomoć kašike, pažljivo izvadite obojena jaja, ostavite ih da se osuše i na kraju ih premažite uljem radi boljeg sjaja. 

  • Cvekla

Cveklu možete iskoristiti da dobijete crvenu boju. Jarko crvena boja potice od betanina koji se nalazi u cvekli. Postupak je isti kao i za kupus.

  • Kora od crnog luka - lukovina

Za lukovinu možete koristiti već opisan način, a možete jednostavno da zajedno skuvate lukovicu i jaja. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu, bolje je da za to koristite neku stariju posudu jer može doći do bojenja iste. Korišćenjem luka dobićete braon boju. 

  • Kurkuma

Sigurno su Vam već poznata delotvorna svojstva ove biljke. Kako je možete koristiti za razne namene u domaćinstu, možete i za bojenje jaja. U posudu dodajte vodu i kašiku kurkume, ostavite da proključa. Zatim u ohladjenu tečnost dodajte kašiku sirća i prelijte već kuvana jaja.

 Vaša Uskršnja jaja imaće prirodnu boju i sjaj koja možete dalje da ukrašavate po želji.

Koliko jaja je zdravo jesti dnevno? Da li su ona uopšte dobra po zdravlje?