filteri close
Objavljeno: 02.09.2022. Image source: Foto: Pexels/Rafael Aguite
300x600

Otprilike dve od deset odraslih osoba imaju ravna stopala. 

Ravna stopala su deformitet pri kojem vam svodovi stopala dodiruju pod dok stojite bosi. Imajte na umu da postoje različite vrste ravnih stopala i da obično ne morate da brinete o njima ako vam ne prave probleme.

Međutim, kod nekih ljudi mogu izazvati bol u stopalu dok na primer stojite na prstima ili preneti opterećenje na zglobove nogu. Kada je luk stopala spušten, opterećenje se prenosi na skočne zglobove i kolena. Mogu dovesti do sekundarnih problema, kao što su čukljevi, kurje oči, žuljevi. Pored toga, ravna stopala mogu povećati rizik od razvoja artritisa i bolova u donjem delu leđa, kukovima ili kolenima. Nažalost, nelagodnost tu ne prestaje. Neki mogu osetiti osetljivost u lukovima ili različitim delovima stopala, kao što su gležnjevi ili pete.

Postoji nekoliko načina za lečenje ravnih stopala

Dobra vest je da ako ili kada doživite komplikacije od ravnih stopala, imate nekoliko opcija lečenja. Podrške za luk stopala, na primer, su popularan način da se nosite sa bolnim ravnim stopalima. Možete kupiti ortoze ili možete zakazati pregled kod ortopeda koji može predložiti uložak dizajniran posebno za vaša stopala. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi takođe mogu pomoći kod bolova.

Zašto je nega stopala sve bitnija kako nam godine prolaze?

U slučaju da imate ravna stopala zajedno sa skraćenom Ahilovom tetivom, možete probati sa istezanjem tetive. Ponekad fizikalna terapija može pomoći ako patite od povređivanja usled trčanja ili drugih vežbi koje se ponavljaju. Iako ravna stopala generalno ne zahtevaju operaciju, može se smatrati poslednjim sredstvom ako nijedan drugi tretman ne pruža olakšanje. Bez obzira na to, uvek je najbolje da razgovarate sa svojim lekarom ako imate problema sa hodanjem, balansiranjem ili imate ukočena stopala.