filteri close
Objavljeno: 29.05.2022. Image source: Foto: Pixabay/Pexels
300x600

Vaša stopala trpe dosta i verovatno zaslužuju mnogo više nege nego što im pružate. 

Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite da biste se brinuli o svojim stopalima je da nosite par cipela koje nisu previše uske i pružaju podršku. Masaže, kotrljanje teniske loptice ispod stopala, redovne kupke i održavanje stopala čistim i suvim vam mogu pomoći da održite stopala zdravim.

Kako starimo, određeni problemi sa stopalima postaju sve češći. Naša tela proizvode manje kolagena. Ovo može dovesti do nekoliko problema. Najčešći problemi povezani sa starenjem stopala su: suva koža, ravna stopala, skraćenje Ahilove tetive, artritis, problemi sa cirkulacijom i zadebljani i lomljivi nokti.

Nedostatak odgovarajuće nege stopala može dovesti do drugih problema

Pojačate negu stopala kako starite, jer slaba stopala mogu dovesti do toga da drugi delovi tela trpe. Mišići i tetive u stopalima koji loše funkcionišu mogu dovesti do bolova u listovima i kukovima. Zadatak stopala je da apsorbuje udar, a ako se ta sposobnost smanji, to će uticati na druge delove tela. U stvari, studija iz 2017. podržala je ovu teoriju pokazujući korelaciju između bolova u stopalu i bolova u kolenu i/ili kuku. 

Lake vežbe za stopala koje možete raditi kod kuće, a koje mnogo znače

Jedna teorija zašto se to dešava je da ljudi nadoknađuju bol modifikujući određene pokrete. Iako promena načina na koji hodamo može pomoći kod bolova u stopalima, može izazvati neusklađenost ili druge probleme. Istraživači su čak spekulisali da bi ovo moglo da objasni zašto se artritis razvija u više od jednog zgloba. U svakom slučaju, nikada nije postojao bolji razlog da se brinete o svojim stopalima.