filteri close
Objavljeno: 26.06.2021. Image source: Foto: Pixabay/resprouk
300x600

Plus, kako izbeći najčešće uzroke.

Alergije mogu uticati na celo telo - od osipa i kijanja do stezanja u grudima i povraćanja.

Alergeni mogu uticati izazivajući otečenost kapaka usled stanja koje se naziva alergijski konjuktivitis.

Dobra vest: Postoji više mogućnosti lečenja za one koji pate od otečenih očiju zbog alergija, ali ne bi svi trebali pokušavati da ove simptome leče kod kuće. 

Ovde možete naći koji su uzroci i mogućnosti lečenja alergijskog konjunktivitisa, kao i kada treba da potražite pomoć lekara.

Šta je alergijski konjunktivitis?

Kada su vaše oči izložene alergenu, to dovodi do toga da vaše telo oslobađa supstancu zvanu histamin. Kada se to desi, krvni sudovi u konjunktivama - membranama koje prekrivaju prednji očiju i postavljaju unutrašnjost kapaka - natiču.

Kada imate alergijski konjunktivitis, teško je utvrditi koji je deo oka natečen - a odgovor nije uvek isti. Ponekad, kada osoba pati od alergijskog konjunktivitisa, očna jabučica je otečena. Ovo znači da treba hitno da odete u medicinsku ustanovu. Međutim, drugi put je očni kapak otečen, što treba lečiti, ali ne mora zahtevati odlazak na hitnu pomoć.

Alergijski konjunktivitis povezan je sa drugim zdravstvenim stanjima povezanim sa alergijamapoput ekcema (osip izazvan alergijama), astme i alergijskog rinitisa (ili sezonske alergije). Alergijski konjunktivitis može biti gori kod pacijenta koji pate od sindroma suvog oka.

Koji su simptomi alergijskog konjunktivitisa?

Pored otoka, simptomi alergijskog konjunktivitisasu:

• Crvenilo
• Pečenje
• Svrab
• Suzne oči
• Osećaj da je u vašim očima pesak ili prljavština

Pored toga, mogli biste da primetite i  prateće: kijanje, kašljanje, svrab ili curenje nosa i sinusnu glavobolju (što su svi drugi simptomi alergijske reakcije).

Kako se leči alergijski konjunktivitis?

Najbolji način delovanja je jednostavno izbegavanje onoga što izaziva alergijsku reakciju - na primer, ako ste alergični na mačke i znate da vaš prijatelj ima mačku, predložite mesto sastanka izvan njegove kuće, tako da ne rizikujete pojavu alergijske reakcije. Isto važi i za alergijski konjunktivitis. Najbolji pristup je prevencija.

Stručnjaci savetuju zakazivanje pregleda kod alergologa ako primetite da često patite od alergijskog konjunktivitisa - ako vam očni kapci natiču, a oči počnu suziti u naizgled slučajnim trenucima - a vi nemate pojma koji je vaš alergen. 

Alergija na sunce-zbog čega nastaje i kako je sprečiti?

Alergolog vas može posavetovati kako da napravite jednostavne promene u načinu života koje eliminišu alergijski konjunktivitis i druga pitanja povezana sa alergijama. Dakle, ako vas alergolog testira i utvrdi da je polen verovatno ono što pokreće vaše simptome, mogu vam savetovati da ostanete unutra tokom određenog doba dana kada je polen u vašem regionu najveći. Podešavanjem rutine, recimo, odlaskom na trčanje na otvorenom u neko drugo vreme kada je broj polena obično niži, simptomi se mogu smanjiti bez upotrebe lekova.

Ako je potrebna snažnija akcija, na raspolaganju je mnoštvo drugih opcija. Lekar će vam možda prvo preporučiti uzimanje antihistaminika, mada to možda neće pomoći kod alergijskog konjunktivitisa onoliko koliko želite. Simptome oka je teže lečiti. Zbog toga vam mogu predložiti da isprobate kapi za oči, koje često možete naći bez recepta.

5 potencijalnih znakova i simptoma nedostatka omega-3 masnih kiselina

Ako su vaši simptomi ozbiljni, lekar vam može preporučiti injekcije protiv alergija, koje deluju polako gradeći telesnu toleranciju na vaše alergene. Međutim, postoje dobre šanse da vam neće biti potrebne. Simptomi alergijskog konjuktivitisa mogu potpuno nestati kada se alergen ukloni.

Kada treba da se obratite lekaru?

Iako postoje velike šanse da se simptomi nestanu nakon što uklonite ono što ih uzrokuje, ne oklevajte da potražite lekarsku pomoć ako se pojave sledeći simptomi:

Ako vam otekne očna jabučica, a ne očni kapak, trebalo bi da se odmah uputite kod lekara,. Pored toga, ako vas boli očna jabučica i ili ako bilo koje područje oko oka ima jake bolove, to bi trebalo da zahteva i posetu lekarskoj ordinaciji.

Takođe, ako se pojave simptomi poput oštećenja vida ili ako imate jaku glavobolju – obavezno idite odmah kod doktora.