filteri close
Objavljeno: 15.02.2024. Image source: Pixabay/newarta
300x600

Kod pacijenata sa ranim stadijumom suve forme SDM može biti značajna primena određenih dodataka ishrani radi odlaganja napredovanja bolesti. Porazgovarajte sa svojim oftalmologom o tome.

Kod vlažne forme SDMnovi krvni sudovi se formiraju ispod mrežnjače. Oni takođe mogu da urastu u mrežnjaču i da je odvoje. Tokom proučavanja uzroka formiranja novih krvnih sudova ispod mrežnjače, istraživači su otkrili vaskularni endotelijalni faktor rasta (VEGF). Prekomerno stvaranje ove supstance dovodi do rasta nestabilnih, nezdravih krvnih sudova. Novoformirani krvni sudovi imaju povećanu propustljivost, što znači da krv i tečnost cure u okolno tkivo, ulaze u mrežnjaču i mogu da oštete oblast odgovornu za centralni vid (žutu mrlju - makulu). Tečnost ispod makule podiže površinu makule, koja je zapravo udubljenje u mrežnjači. To dovodi do promena vida, uključujući zamagljen vid. Upravo prisustvo neželjene tečnosti čine ovu formu SDM „vlažnom“. Anti-VEGF lekovi (inhibitori VEGF) smanjuju rast novih, nestabilnih krvnih sudova i stabilizuju postojeće i  do poboljšanja ili očuvanja vida kod mnogih pacijenata sa SDM.

KAKO FUNKCIONIŠE INTRAVITREALNA PRIMENA INHIBITORA VEGF?

 Inhibitori VEGF se ubrizgavaju direktno u unutrašnji deo oka, u deo koji se naziva staklasto telo, pomoću tanke igle. Terapija se sprovodi u sterilnim uslovima u operacionoj sali i obično može da se sprovede ambulantno.

 Primanje injekcije direktno u oko može da zvuči uznemiravajuće. Međutim, lekar će se pobrinuti da se lečenje sprovodi što bezbolnije. Nakon što se oko dezinfikuje, u njega se ukapavaju kapi za oči sa anestetikom. Kada anestezija počne da deluje, lekar koristi retraktor za očne kapke, što neki pacijenti opisuju kao donekle neprijatno. Većina pacijenata samu injekciju doživljava kao blagi ubod ili kratak osećaj pritiska ili je uopšte ne oseti.

 CILJ LEČENJA: STABILIZOVANJE VIDA

 Kako bi se postigli maksimalni efekti terapije, injekcije moraju redovno da se ponavljaju. SDM je hronična bolest, što znači da će Vam možda biti potrebno mnogo kontrolnih pregleda i injekcija tokom godina, jer bolest može brzo da se ponovo aktivira.

 Cilj lečenja vlažne forme SDM je stabilizovanje vida. Koliko često treba da dobijate injekcije zavisi od toga koliko brzo se oštrina Vašeg vida poboljšava, stabilizuje ili smanjuje nakon injekcije. U saradnji sa Vašim oftalmologom možete da pronađete pravi interval između zakazanih termina za davanje injekcija. On može da se razlikuje od osobe do osobe, ali je obično između 4 i 16 nedelja.

 Česte zakazane terapije predstavljaju značajno opterećenje za pacijente sa vlažnom formom SDM i njihove porodice. Zbog toga naučnici rade na novim lekovima koji mogu ređe da se primenjuju. 

Šta je senilna degeneracija makule? Simtomi, faktori rizika, dijagnostika

Česta pitanja pacijenata vezana za terapiju:

 Da li je davanje injekcija u oko bolno?

 Staviće Vam se kapi za oči da bi se ublažio ili sprečio bol izazvan primenom injekcije. Možda ćete uprkos tome, ipak, osetiti određeni bol ili nelagodnost.

 Mogu li da trljam oči nakon injekcije?

 Ne bi trebalo da trljate oči nakon injekcije. Veoma je važno da izbegnete kontaminaciju oka nakon injekcije.

 Mogu li da koristim svoje uobičajene kapi za oči nakon injekcije?

Ako niste sigurnoi, pitajte svog oftalmologa da li možete da koristite svoju uobičajenu terapiju neposredno nakon injekcije.

 Mogu li da se kupam ili plivam nakon injekcije?

 Ne preporučuje se, ali je potrebno da se konsultujete sa svojim oftalmologom.

 Oftalmolog mi je postavio dijagnozu uznapredovale vlažne forme SDM i započeo je terapiju injekcijama inhibitora VEGF. Koliko dugo ću morati da primam ovu terapiju?

 U gotovo svim slučajevima, anti-VEGF terapija mora da se koristi neprekidno, makar u prvim godinama lečenja. Za pacijente i članove porodica/ negovatelje, ovo zahteva značajno vreme i organizacioni napor. Međutim, važno je da nastavite da odlazite kod oftalmologa na kontrolne preglede i konsultujete se u vezi sa trajanjem terapije kako bi se Vaš vid stabilizovao ili čak poboljšao.

Više o ovoj temi na tvojpogled.rs

 

Reference:

https://www.aao.org/eye-health...

https://www.mdfoundation.com.a...

https://www.betterhealth.vic.g...

https://www.mayoclinic.org/dis...