filteri close
Objavljeno: 04.10.2021. Image source: Foto: Pixabay/RitaE
300x600

Privlači vas ukus Orijenta, ali ne znate kako da ga rekreirate u svojoj kuhinji? Evo nekoliko saveta za vas. 

  • Namirnice pržite što kraće – kineska hrana jedna je od najzdravijih upravo zbog minimalne termičke obrade.
  • Koristite đumbir – koren đumbira jedan je od sastojaka koji kineskoj kuhinji daju prepoznatljiv ukus. Najbolje je, i najzdravije, da koristite svež. Samo oprezno – aroma đumbira veoma je jaka.
  • Koristite susamovo ulje – ulje susama još jedan je od nosilaca ukusa kineske hrane. I ovde budite pažljivi, dve-tri kašičice i više je nego dovoljno zbog snažnog ukusa.
  • Koristite soja sos (https://sr.wikipedia.org/wiki/Soja_sos) – ova namirnica osnova je kineske kuhinje. Koristi se jednako za mariniranje, tokom pripreme i kao preliv za gotova jela. Bez soja sosa prosto nećete postići ukus koji očekujete.
  • Koristite orašaste plodove – kikiriki, badem ili indijski orah napraviće kontrast u teksturama vašeg jela, ali i oni čine jedan od prepoznatljivih ukusa kineske hrane.
  • Zasladite – veliki broj jela kineske kuhinje sadrži med ili žuti šećer. Ne plašiti se da u svoje jelo unesete i slatku notu – izbalansiraće ljuto i kiselo, dva jednako istaknuta ukusa ove svetske kuhinje.
  • Pustite mašti na volju – kombinujte, istražuje i improvizujte. Kineska kuhinja trpi odstupanje od recepta i inovaciju. Ubaciti nešto što volite, izbacite ono što vam smeta, ukrstite različite recepte, pa to servirajte preko pirinča i – uživajte!

Preukusno-piletina sa ananasom na kineski način