filteri close
Objavljeno: 18.08.2021. Image source: Foto: Pixabay/cegoh
300x600

Ukoliko ste ljubitelj začinjene hrane i kombinacije različtih ukusa, uz ovaj recept piletina u slatko-kiselom sosu će se naći na vašem meniju, a uštedećete novac koji biste dali za odlazak u kineski restoran. 

Sve što vam je neophodno jeste friteza ili duboki tiganj, koji ćete do pola napuniti biljnim uljem, a za prženje u dubokom ulju neophodno je:

  • 4 pileća bela mesa, bez kože i kostiju, isečena na sitne komadiće
  • Brašno za posipanje
  • 2 supene kašike nesoljenog indijskog oraha ili badema
  • Pola iseckane crvene paprike
  • 8 strukova mladog luka, ispečenog na komadiće
  • 1 kolut ananasa

Za sos: 

120ml bistre pileće supe

3 kašike soja sosa

1 kašika meda

3 kašike pirinčanog sirćeta

2 kašike kečapa

Komad svežeg đumbira

Za ovo jelo koristiti pileće belo meso. Iseckati ga na kockice ili na tanke listice. Staviti u neku posudu i dodati so, soja sos, ljutu alevu ili čili,  malo đumbira i malo karija. Ostaviti na sobnoj temperaturi dok pripremate ostale sastojke.

Dok se ulje greje naseckajte ananas na kockice. U zagrejano ulje dodajte ananas i badem i pustite da se isprži. Znaćete da je gotovo kada ananas promeni boju u malo tamniju. Potrebno je 5 - 7 minuta. Nakon toga izvadite ananas i badem sa strane a taj sok, koji je ostao u tiganju čuvajte za sledeći korak. 

U tiganj ubacite belo meso i pustite da se isprži do kraja.

U tu smešu koja je ostala u šerpi dodajte crni luk, sitno iseckan i izgnječen beli luk. Preko toga stavite još malo soja sosa i đumbira i pustite da se prži dok se luk ne karamelizuje. 

Egzotično a jednostavno za pripremu: Ljuta kari piletina