Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Koji šećer je zdraviji?U čemu je razlika između belog i žutog šećera?
Žuti šećer se reklamira kao zdrava alternativa belom ali, da li je to baš tako?
Pošto se ova namirnica kao i brašno, pirinač ili hleb, svrstava u grupu tamnih, integralnih namirnica, prodavci koriste tu zabludu kako bi zaradili.
Kašičica belog šećera sadrži 16, dok ista količina žutog ima 17 kalorija.
U sastavu belog šećera 99,9% je saharoza, u žutom je 97 % saharoza, 2% voda i 1% čine minerali. Ova količina minerala je premala da bi imala bilo kakav efekat na ljudsko zdravlje.
Beli šećer se proizvodi tako što se kuvanjem, iz šećerne trske odstrani sok koji se zove melasa, koja žutom šećeru i daje boju. Šećer se još hemijski prerađuje kako bi bio sasvim beo.
Logično bi bilo pomisliti da smo pre uklanjanja melase imali žuti šećer, međutim, nike tako. Žuti šećer se dobija tako što se melasa vraća u izbeljeni šećer. Proizvođači na ovaj način lakše kontrolišu boju i veličinu zrna šećera.
Zato, dilema ne bi trebalo da bude koji je šećer zdraviji, jer skoro su podjednako nezdravi i beli i žuti, razlika je neznatna.
Neki ljudi više vole ukus žutog šećera, on se i zbog boje dodaje u neka jela i kolače, drugi kažu da menja ukus kafi pa radije koriste beli.
Bez obzira na to koji šećer koristite, budite umereni, to je najzdravija od svih ponuđenih opcija.