filteri close
Objavljeno: 16.08.2020. Image source: Foto: Pixabay/Elchinator
300x600

Prema poslednjim podacima u Srbiji je novih 211 slučajeva koronavirusa.

Testirano je 6559 osoba. 

Bitku sa kovidom izgubile su četiri osobe. 

Na respiratorima je 73 pacijanta.

U Novom Pazaru se u bolnicama nalazi ukupno 12 pacijenata. 

U Mačvanskom okrugu 11 novoobolelih, po tri su u Šapcu i  Loznici i Bogatiću, a po jedan u Malom Zvorniku i Ljuboviji.

U čačanskoj bolnici je 41 pacijent zbog koronavirusa a pet je otpušteno.

U Vrannju ukupan broj pacijenata je 59, među zaraženima nema dece.

Naši epidemilolozi apeluju da se mere i dalje poštuju. Iako sesituacija sa koronavirusom stabilizuje, još je nesigurna.

Jedni je hvale, drugi se žale: Šta svet kaže na prvu VAKCINU protiv koronavirusa?

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović, je naveo da su detalji pi-si-ar testiranja jasni u celom svetu, dok, kada je reč o pozitivnom ELISA testu, ne mora da znači da je taj test potpuno siguran. 

Tesitanja su moguća u svim referentim labaratorijama, a odluka da li će se obavljati testovi u privatnim laboratorijama tek treba da se donese.

Prema Tiodoroviću, nema gužvi za testiranje i sve zavisi gde se građani javljaju. Pi-si-ar može da se uradi za 24 sata, ELISA bi mogla da se uradi u nekoliko sati.

U Srbiju se uz pi-si-ar test ne stariji od 48 sati ulazi iz Hrvatske, Severne Makedonije, Bugarske i Rumunije, ali ta mera ne važi za naše građane koji se vraćaju u zemlju. Broj ovih država uskoro bi mogao da bude revidiran.

Istakao je da državljanima Srbije neće biti potrebno testiranje kako bi ušli na teritoriju Srbije, ali da bi bilo dobro da se kontrolišu kako bi otklonili sumnju u oboljenje.

Srpski kardiolog UPOZORAVA: Ako ste preležali koronu, 6 meseci ne smete da radite sledeće!

Ukoliko broj novoobolelih nastavi da pada u Srbiji, po njegovim rečima, očekuje se da bi ulazak bez testova za naše državljane mogla da odobri Mađarska.

Za sve one koji planiraju putovanje u Crnu Goru potreban je negativan pi-si-ar test i pozitivan serološki test odnosno rezultat testa na antitela koji potvrđuje da je putnik preležao kovid 19. Za decu starosti do pet godina test nije potreban.

Što se tiče avio saobraćaja, aerodrom Crne Gore odobrava letove “Er Srbije” od 23. avgusta a  “Aeroflota” od 01. septembra.

Polazak dece u školu će biti veliki test za celo društvo i obrazovni sistem zemlje. Dr Kon je istakao važnost da đaci u školama nose troslojne maske.


Izvor: RTS, Medik