filteri close
Objavljeno: 25.08.2020. Image source: Mylene2401/Pixabay
300x600

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 106 slučajeva infekcije koronavirusom

U poslednja 24 sata na osnovu 8.939 testiranih uzoraka, zabeleženo je još 106 slučajeva infekcije.

Procenat pozitivnosti danas je blizu 1,2%.

Hospitalizovana su 772 pacijenta.

Na respiratorima se nalazi 36 pacijenata.

U poslednja 24 sata od posledica infekcije koronavirusom preminule su još četiri osobe, a procenat smrtnosti iznosi 2,29%.

Od početka epidemije u Srbiji je zabeleženo 30.820 slučajeva zaraze i 705 smrtnih ishoda.

Virus sada udara i na SLUH? Odgovor ćemo znati među prvima u svetu

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da se trenutna epidemiološka situacija više ne može definisati kao vanredna, ali da je prerano reći da je svaki rizik završen.

Naveo je da, iako su pojedine lokalne samouprave ukinule vanrednu situaciju, i u tim mestima na snazi ostaju mere koje važe za čitavu zemlju. 

Reč je o zabrani okupljanja više od 10 osoba, zabrani rada bašta kafića posle 23 časa, obavezno nošenje maski.  

Govoreći o polasku u školu, Kon je rekao da neprekidno treba imati na umu da se nalazimo u specifičnoj pandemijskoj situaciji, koja se dešava ekstremno retko i da treba imati popustljiv odnos prema zahtevima roditelja.

U školsku godinu ulazi se tempirano, kada je situacija najpovoljnija,istakao je član Kriznog štaba.

Ministar prosvete Mladen Šarčević saopštio je da će učenici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske, moći da koriste vizire. 

Loše vesti: Terapija konvalescentnom plazmom ima ozbiljne neželjene posledice

Kliničko-bolnički centar Zemun izlazi iz kovid sistema, a preostali pacijenti iz te bolnice biće danas i sutra prebačeni u privremenu bolnicu Arena, KBC Bežanijska kosa i KBC Dr Dragiša Mišović, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar je naveo da kovid ambulante neće biti zatvorene kako se pacijenti koji su sumnjivi ne bi mešali i ulazili u zgradu sa ostalim pacijentima.

Bolnice u unutrašnjosti će, kaže, povećavati kapacitete za prihvat ne-kovid pacijenata, koji će upute dobijati preko lekara opšte prakse.

Rekao je da će se od danas na svim graničnim prelazima građanima koji ulaze u Srbiju deliti brošure sa uputstvom o ponašanju.

VAŽNO za roditelje i đake: Ovo su pravila koja će se od septembra primenjivati u učionici

U svetu je do sada koronavirusom zaraženo više od 23,8 miliona ljudi.

Oporavilo se preko 16,3 miliona, dok je od posledica infekcije koronavirusom preminulo preko 817.600 ljudi.

Pandemija koronavirusa se i dalje širi, ali se porast broja novih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva od posledica kovid-19 usporio na globalnom nivou, izuzev u Jugoistočnoj Aziji i Istočnom Mediteranu, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Najteže je i dalje u SAD, Brazilu, Indiji i Meksiku.

U Evropskoj uniji broj novih prijavljenih slučajeva kovid-19 u konstantnom je porastu u poslednje tri nedelje.

Nemačka je upozorila svoje građane da ne putuju u Pariz i na francusku Azurnu obalu zbog širenja koronavirusa u tim područjima, saopštilo je nemačko ministarstvo spoljnih poslova.

U Bugarskoj je od kovid-19 u protekla 24 sata umrlo još 18 ljudi, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka pandemije.

Izvor: RTS, Medik