filteri close
Objavljeno: 20.08.2020. Image source: Alexandra_Koch/Pixabay
300x600

I nadležni i roditelji povratak đaka u školske klupe vide kao trenutak pojačanog rizika za širenja korona virusa.

Epidemiolog dr Predrag Kon juče je na konferenciji za medije Kriznog štaba istakao da je, prema njegovom mišljenju, važno da se početak školske godine ne odlaže, jer bismo, kako je rekao, „tako iznova i iznova odlagali polazak u školu”.

Sa druge strane, ukazao je na to da je veoma važno da se svi potrudimo da epidemiološka slika u zemlji bude što povoljnija u trenutku kada se đaci vrate u klupe.

Kako smatra epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, ne treba se plašiti polaska u školu, jer se ta ista deca mesecima već druže i provode vreme zajedno, dok će u školama biti obavezno poštovanje određenih mera zaštite uz drugačiju organizaciju nastave. 

Pomama za PCR testovima, otvorene nove laboratorije

Profesor Tiodorović smatra da je potrebno decu edukovati, što će već biti pojašnjeno na prvom času, te da je i na roditeljima i na prosvetnim radnicima velika odgovornost.

Kako prenosi Blic, nastava u školama neće se prekidati ukoliko jedan učenik u razredu dobije koronu. 

U tom slučaju, ostatak razreda će biti testiran, ali neće biti izolovan, već će se nastaviti sa radom. 

Nauka dokazala: Korona je promenila i naše snove

Takođe, ako se u porodici nekog đaka pojavi korona, on neće dolaziti u školu, bez obzira na to da li je i sam zaražen. 

Ako se tegobe jave u školi, na času, učitelj ili nastavnik posumnja na određene simptome koji ukazuju da dete ima koronu, pozvaće telefonom roditelje i obavestiti ih da dođu po dete. 

Ako roditelji ne obaveste školu da u porodici imaju obolelog, a to sazna škola, onda ni dete neće moći da pohađa nastavu s ostalom decom, dok se ne steknu neophodni uslovi za to. 

Zadatak svakog roditelja je da pošalje zdravo dete u školu. To znači da ono nema nikakve tegobe, ni temperaturu, ni gušobolju, ni dijareju ili bilo koji drugi zdravstveni problem koji može ukazivati na postojanje virusa.

Decu treba naučiti da moraju da nose masku. 

Ljudi, zaboga, NE SPUŠTAJTE MASKU ispod nosa!

Oni je mogu skinuti dok sede u školskoj klupi, jer će biti na distanci od druge dece. Masku će ponovo morati da stave kada odlazi do toaleta, na velikom odmoru. 

Moraće da ih nose i u školskom dvorištu ako su zbijeni jedni uz druge. 

Troslojne maske neće biti obavezne. Kako je objašnjeno, đaci mogu da nose bilo koje maske - epidemiološke, hirurške, platnene...

Izvor: Blic, Medik