filteri close
Objavljeno: 20.07.2020. Image source: jc_cards/Pixabay
300x600

Nošenje maske u Srbiji trenutno je obavezno u zatvorenim prostorijama i preporučeno na otvorenom.

Obavezno je, takođe, nošenje maske na otvorenom u situacijama u kojima je nemoguće držati odgovarajuću distancu, a preporučuje se da maske, pored odraslih, nose i deca.

Obaveza, ili preporuka - tek, ovu meru treba pre svega shvatiti kao način na koji čuvate svoj i tuđe živote, te je neophodno da je se pridržavate.

U poslednje vreme zaista svuda viđamo ljude sa maskama, ali se često dešava da imaju maske, ali ih nose ispod nosa, pokrivajući samo usta.

Rešena dilema: Šta sa rukavicama? Moramo li ih nositi?

Spuštajući masku (posebno u zatvorenom prostoru - u prodavnicama, gradskom prevozu i slično) ispod nosa, činite nedopustivu stvar.

Ne, niste ovim „nadmudrili” ili prevarili nadležne, zadužene za kontrolu primene propisane mere, već ste direktno ugrozili svoje zdravlje, zdravlje članova svoje porodice,kao i zdravlje ljud koji vas u tom prostoru okružuju.

Ovo je, delovalo vama tako ili ne, trenutno zaista jedan od najvećih problema, kada je reč o pokušajima suzbijanja epidemije.

Virus je u populaciji, situacija je nestabilna. Bilo ko, pa i vi sami, možda ste rezervoar virusa. 

Objašnjenje: Zašto je neko na respiratoru 7, a neko 30 dana? Kakve su posledice po pluća?

Možda ne osećate nikakve simptome, ali spuštajući masku ispod nosa vi kao da je ni ne nosite, to jest - višestruko smanjujete njenu funkciju i zaštitno dejstvo.

Pored ovoga, ne treba zaboraviti još jedno upozorenje stručnjaka.

Naime, u cilju zaštite od koronavirusa, mnogo je značajnije da maska prekriva nos, nego usta. 

Tačnije, lekari upozoravaju na to da ozbiljnost kliničke slike zavisi od koncentracije virusa koji uđe u organizam, a ona je značajno veća ukoliko virus udahnete kroz nos.

Dakle, ni to što vam naočari magle, ni to što vam je toplo, ne treba da bude izgovor da u zatvorenom prostoru i u situacijama kada možete ugroziti druge, psuštate maske, pa čak ni „na kvarno” - samo ispod nosa.

Ukoliko imate nekih zdravstvenih problema, te vam nošenje maske zaista predstavlja problem ili otežava disanje, zamolite nekoga da umesto vas obavi neophodnu kupovinu, i ne posećujte rizična mesta.