filteri close
Objavljeno: 14.03.2020. Image source: Belova59/Pixabay
300x600

Ovako izgleda stanje u Srbiji i svetu 14. marta 2020. godine.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije saopšteno je da je u Srbiji trenutno 46 osoba inficirano virusom Covid-19.

Predstavnici SZO poručili su da je Evropa postala novi epicentar pandemije virusa korona.

Broj zaraženih osoba na svetskom nivou dostigao je 142.538, dok je od posledica infekcije virusom korona do sada preminula 5.391 osoba, izveštava Ministarstvo zdravlja.

Evropa

U Holandiji je danas zabeležen drastičan skok broja obolelih, koji je u protekla 24 sata porastao sa 155 na 959, saopštile su tamošnje vlasti, a preneo Blic.

U isto vreme, u Francuskoj je zabeleženo 800 novih slučajeva.

U Španiji od petka u 18 časova do subote u podne registrovano 1.500 novih slučajeva zaraženih virusom korona. 

Više od hiljadu je u Madridu, te je i u ovoj zemlji proglašeno vanredno stanje.

Vanredno stanje uvedeno je i u Sjedinjenim Državama.

Češka je od jutros zatvorila uglavnom sve prodavnice i restorane, u okviru mera za sprečavanje širenja virusa. Izuzetak od zabrane su prodavnice hrane, apoteke i benzinske pumpe. 

U Češkoj je do sada registrovano 150 zaraženih, dok se u Austriji još jedno mesto -  Hajligenblut, nalazi u karantinu.

Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja, ali da za to trenutno nema potrebe.

Na pitanje da li će se ljudi testirati i u privatnim ustanovama, odgovorio je da za sada nema  potrebe da se u to uključuju privatne klinike, kao i da imamo dovoljno testova.

Takođe je saopštio da će država pozvati penzionisane lekare da pomognu u borbi protiv virusa korona, i da se u danima pred nama očekuje veliki rast broja zaraženih.

Vučić je zamolio starije građane, koji su najugroženiji, da ne izlaze na ulice i u prodavnice i pozvao srpsku dijasporu da ne dolazi u Srbiju za vreme uskršnjih praznika, kada se inače očekuje „pik” koronavirusa.

Koronavirus: Budimo odgovorni prema sebi i drugima!

Najavljeno je da će najveći trgovinski lanci isporučivati gerontološkim centrima robu koja je potrebna najstarijim korisnicima kako bi se sprečio njihov odlazak u prodavnice i izlaganje korona virusu.

Vlada je danas donela i nove mere. 

Zvanično je zabranjen izvoz osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu. 

Privremeno je ograničen ulazak i kretanje u Srbiji stranim državljanima i iz Francuske, Nemačke, Slovenije, Austrije, Šanije, Grčke i Švajcarske.  

Na večerašnjoj konferenciji za medije najavljeno je otvaranje telefonske linije na kojoj će građani moći da prijave postojeće i eventualne zloupotrebe prilikom prodaje zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju.

Srbija protiv korone – presek dana

 

 

Izvor: RTS, Blic, Medik