filteri close
Objavljeno: 07.04.2020. Image source: OrnaW/Pixabay
300x600

Umrlo više od 76.000, broj zaraženih veći od 1,3 miliona...

Koronavirusom u svetu je zaraženo preko 1.360.000 ljudi, a od posledica zaraze je preminulo više od 76.000 osoba.

Dok mnoge evropske zemlje produžavaju meru zabrane kretanja, posebno uoči uskršnjih praznika, pojedine zemlje poput Austrije i Švajcarke prave planove za postepeno ublažavanje mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Vlada Japana koja je dugo oklevala odlučila je da proglasi vanredno stanje u zemlji.

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa u Italiji porastao je danas za 604, na ukupno 17.127.

Ukupan broj zaraženih porastao je za 3.039, na 135.586.

Od onih koji su zaraženi 24.392 se izlečilo, dok se na intenzivnoj nalaze 3.792 osobe.

Srbija protiv korone - poslednji presek

U Njujorku je zabeležen najsmrtonosniji dan od početka pandemije koronavirusa, jer je registrovan 731 novi smrtni slučaj i ukupan broj preminulih popeo na 5.489.

Guverner države Njujork Endru Kuomo rekao je da koronavirus ubija zdravstveno ranjive ljude.

"Mi ne možemo to da zaustavimo", istakao je Kuomo i dodao da veruje da je do sada spašen svako ko je mogao biti spašen.

Svetska zdravstvena organizacija nema preporuku za zemlje i regione za olakšavanje mera zbog usporavanja širenja pandemije koronavirusa, ali je zahtevala od njih da ih ne ukidaju prerano, izjavio portparol te organizacije Kristijan Lindmeier.

"Jedno od najvažnijih uputstava je ne odustati od mera prerano, kako se ne bi ponovo desilo povećanje obolelih. To je slično kao da se i sami razbolite i ako ustanete prerano iz kreveta i prerano trčite, rizikujete da se vratite u krevet i imate komplikacije", rekao je Lindmeier.

COVID-19: Ko je prioritet za testiranje u Srbiji?

Popodnevni presek stanja obolelih od koronavirusa u Crnoj Gori potvrdio je još dvoje inficiranih, kojih je sada ukupno 241 osoba.

Najviše obolelih od koronavirusa je i dalje u Podgorici - 119, Tuzima - 35, Nikšiću - 30, Baru - 20.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je u borbi protiv korona virusa važno izbegavati tuđe greške.

"Sada je od vitalnog značaja izvlačiti zaključke na osnovu stava lekara i naučne zajednice", rekao je Putin na onlajn sastanku posvećenom koronavirusu i merama za sprečavanje njegovog širenja.

Na sastanku su učestvovali naučnici i stručnjaci čiji stav ima suštinski značaj za razradu rešenja neophodnih u borbi protiv Kovid-19.

Oduševićete se preporukom SZO za borbu protiv koronavirusa!

Britanski premijer Boris Džonson je u dobrom stanju nakon što je proveo noć na intenzivnoj nezi zbog komplikacija s koronavirusom, javlja Bi-Bi- Si.

Portparol iz Dauning strita rekao da je Džonson tokom noći bio stabilan i da nije na respiratoru.

Zbog pogoršanja simptoma kovida-19 Boris Džonson je sinoć premešten na odelenje intenzivne nege u londonskoj bolnici gde je dobio kiseonik.

U engleskim bolnicama broj smrtnih slučajeva od koronavirusa porastao je za 758, na ukupno 5.655. Prema navodima zdravstvene službe, 29 osoba od 758 preminulih nije imalo druga oboljenja.

Dok se Evropa "zaključava", Švedska nije zabranila svojim građanima druženja, kafiće, šetnje, računajući na njihovu svest, disciplinu i na to da će se sami kloniti jedni drugih.

Međutim, iz te zemlje stižu sve lošije vesti:

U poslednja 24 časa u Švedskoj je od posledica korona virusa preminulo još 114 osoba, čime je broj smrtnih slučajeva porastao na 591!

Podsetimo, ta skandinavska zemlja ima 10,3 miliona stanovnika, a najveće žarište je okrug Stokholma.

Koliko je ovo teža nedelja za švedski zdravstveni sistem pokazuje to što je već drugog dana zaredom oboren "crni" dnevni rekord. U ponedeljak je preminulo 76 osoba, a u utorak još 114.

Državljanima Švedske danas je još jednom upućen apel da ne putuju nigde tokom Uskrsa. Tamošnji vodeći epidemiolog Anders Tegnel rekao je da je poslednjih dana malo "povećan broj smrtnih slučajeva" u odnosu na dotadašnji prosek od 40 dnevno.

"Sa druge strane, dobar znak je to da je manji broj građana koji su na intenzivnoj nezi", rekao je on.

Tegnel je pozvao sve u Švedskoj da odlože praznične planove do leta, naglasivši da ne bi trebalo da putuju kod starijih rođaka.

U toj zemlji je dosad utvrđeno 7.693 pozitivnih slučajeva na kovid-19.

Izvor: RTS